Szülinapos kvízversenyek


Tehetségnap a SimpleX Egyesületnél

2017. május 22-én különleges napra ébredtünk mi, a SimpleX Egyesület csíkszeredai tagjai, ugyanis az Egyesület 10. szülinapját készültünk megünnepelni. Ünneplésről viszont csakis sajátos stílusban lehetett szó, fergeteges tehetségnappal. Csíkszeredában, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében már a délelőtt folyamán szorgoskodtak az önkéntes diákok, mert egymás után két kvízverseny lebonyolítására vállalkoztunk. Az első kvíz a Márton Áron Főgimnáziumban éppen zajló Iskola Másképp Hét fő matekes tevékenysége volt, és az iskola diákjainak szerveztük, de a Nagy István Művészeti Középiskolából is részt vett egy csapat. A második, délután zajló rendezvény az egyesület által a tanév során hetente/kéthetente tartott, egész Csíki-medencére hetedik éve kiterjedő tehetségfejlesztő szakkörök záróünnepélye volt, de ugyanakkor nyitott volt minden érdeklődő számára (képek a rendezvényről itt és itt tekinthetők meg).
Az első kvízen 8 csapat, azaz 40 diák vett részt. A délutáni rendezvényre pedig közel 90 – IV-VIII. osztályos – gyerek nevezett be, 18 csapatot alkotva, a következő iskolákból:

Csíkmadaras Kiss Ferenc Általános Iskola
Csíkrákos Cserey Mihály Általános Iskola
Csíkszentdomokos Márton Áron Általános Iskola
Csíkszentimre Arany János Általános Iskola
Csíkszentkirály Vitos Mózes Általános Iskola
Csíkszereda József Attila Általános Iskola
  Liviu Rebreanu Általános Iskola
  Nagy Imre Általános Iskola
  Nagy István Művészeti Középiskola
  Petőfi Sándor Általános Iskola
  Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium
Tusnádfürdő Jókai Mór Általános Iskola

A kvízversenynek hat témaköre volt: geometriai jellegű számlálási feladatok, igaz-hamis feladatok, gyufás feladványok, számlálási feladatok, becsléses feladványok, illetve egy meglepetés kategória. Ezekben a témakörökben különböző nehézségű (5,10, 15, 20, 25 pontos) feladatok sorakoztak.
A verseny folyamán, a megállapított sorrend szerint minden csapat délelőtt kétszer, délután pedig pontosan egyszer került választás elé: ekkor választottak egy kategóriát és egy pontszámot (nyilván olyat, amit még más csapat nem választott). A döntés pillanatában a feladat nem volt ismert. Ha a feladatot az adott idő (1-5 perc) alatt megoldották, akkor összpontszámuk a feladat pontszámának kétszeresével nőtt. Ha nem sikerült megoldaniuk, akkor az addigi pontszámukból a feladat pontszámát levontuk. A többi csapat is oldotta a feladatot. Nekik, ha a feladatot megoldották, összpontszámuk a feladat pontszámával nőtt. A csapatok a verseny közben (három fordulóval a vége előttig) követhették a verseny állását.
Habár mindkét verseny közel három órát tartott, rendkívül izgalmasra sikeredett, a gyerekek és az őket kísérő tanítók, tanárok, szülők végig nagyon jól szórakoztak. Ízelítőként például becslés kategóriában a diákok meg kellett saccolják, hogy hány centiméter magas a Márton Áron Főgimnázium dísztermében levő fából készült kereszt (10 pont), vagy arra kellett választ adjanak, hogy hány darab 50 banis van egy körbehordozott dobozban (25 pont). Legérdekesebbnek a következő, 25 pontos feladat bizonyult:

Öt – különböző korú – kalóznak összesen 100 aranypénze van.
A pénzt a hajójukon a következőképpen osztják el: a legidősebb kalóz javaslatot tesz az érmék szétosztására, és MINDEN kalóz (beleértve a legidősebbet is) szavaz a javaslat ellen vagy mellett. Ha a kalózok legalább fele mellette szavaz, akkor az érméket így fogják elosztani. Ellenkező esetben a javaslatot tevő kalózt kihajítják a hajóból és kezdődik minden elölről a megmaradt kalózokkal.
Mivel a kalózok vérszomjasak, ha egy kalóz ugyanannyi érmét kap akkor is, ha egy javaslat mellett vagy ellen szavaz, akkor ő a javaslat ellen fog szavazni.
Feltéve, hogy mind az öt kalóz okos, racionális, mohó, és nem akar meghalni, hogyan osztják szét a pénzt?

A feladatokat kezelő programot kifejezetten a SimpleX Egyesületnek fejlesztette egy informatikai cég. Ez egy webes alkalmazás, bármilyen típusú kvíz létrehozására és kezelésére.

Habár a legfontosabb az volt, hogy a gyerekek matekezéssel, együtt gondolkodással, és ezáltal szórakozva töltötték a napot, minden versenyen vannak legtöbb pontot elérő csapatok.
Ők a következők:

Délelőtt (nagyok):

I. díjas a Nekünk NEM Mind1 nevű csapat: Egri Csongor (IX. o.), Kozman Botond, Márton Vazul, Péter István, Rancz Máté (X. o.)

II. díjas a Mi csak az ingyen sörért jöttünk nevű csapat: Cseke Alpár, Iarca Nándor, Rancz Bálint, Szabó Bence, Tankó-Gábor Tihamér (XII. o.)

 
III. díjas az R-WIN nevű csapat: Dániel-Toró Balázs, Elekes Csaba, Erdély Bálint, Mihály Szabolcs, Szőke Tamás (XII. o.)

A középiskolások által délelőtt választott feladatok:


nagyok

Délután (kicsik):

I. díjas a József Attila és Kiss Ferenc Általános Iskolák Tematikus Matematikusok nevű közös csapata: Lázár Botond, Mátyás András, Ördög Kinga, Péter Ákos, Szabó Balázs (VIII. o.)

II. díjas a Nagy István Művészeti Középiskola Öt a kövön nevű csapata: Balázs-Bécsi Júlia, Benedek Márton, Heron Kincső, Lukács Sándor, Páll Ákos (V. o.)

 
III. díjas a Kiss Ferenc Általános Iskola Matek(k)ecskék nevű csapata: Antal Armand (V. o.), Antal Hunor (IV. o.), Gál Fanni (VI. o.), Horvát Ágota (V. o.), Sándor Ákos (IV. o.)

Az általános iskolások által délután választott feladatok:


kicsik

Érdekes, hogy a középiskolások sokkal inkább kockáztattak, mint a kicsik, elválasztották az összes nehéz (20 és 25 pontos) feladatot. A kicsik óvatosabban játszottak, ők inkább a 10 és 15 pontos feladatokra utaztak.

Az eredményhirdetést követően érkezett a – már hagyományossá vált – SimpleX torta, amiből még repeta is jutott kicsiknek nagyoknak egyaránt.

A már hetedik éve az egész Csíki-medencére kiterjedő matematikai tehetséggondozó szakkörök, és ez a rendezvény nem jöhetett volna létre a következő emberek nélkül (zárójelben az évfolyam, akikkel idén foglalkoztak): Páll R. Olga (IV. osztályosok), Zsombori Gabriella (V. osztályosok), Tamási Csaba (VI. osztályosok), Csata Lili (VII. osztályosok), valamint Csapó Hajnalka (VIII. osztályosok).

Sok IX-XII.-es, Márton Áron Főimnáziumban tanuló diák vállalt idén is önkéntes munkát, hogy a rendezvény olajozottan működjön. Ők felváltva, egész nap segítették a gyerekeket és bennünket. Ezúton is nagyon szépen köszönjük nekik munkájukat!

Köszönjük András Szilárdnak a tanév során nyújtott szakmai segítséget, Dénes Margitnak a kicsik kvízének lebonyolításában nyújtott segítségét, a kísérő tanároknak, szülőknek pedig azt, hogy együtt tölthettük ezt a szép, tartalmas napot.

Szülinapi rendezvényünknek méltóbb helyszíne nem is lehetett volna, mint a Márton Áron Főgimnázium díszterme. Ezúton is köszönjük az iskola vezetőségének, hogy ismét rendelkezésünkre bocsátotta a tanév során szakköreinknek a tantermeket, illetve nyitó és záró rendezvényünkön a dísztermet.