Sherlock feladvány


A vesztegzár következő heteiben minden héten szerdán és szombaton felteszünk a facebook oldalunkra 1-1 Sherlock feladványt, amely a Sherlock készletünk része.
Ugyanakkor, amennyiben legalább 10 ember beküldi az utolsó két feladat helyes megoldását (érveléssel, gondolatmenettel együtt), szombat este kisorsolunk egy egyéni Sherlock-készletet az utolsó két feladat helyes megoldásának beküldői közt. Holnap tehát érkezik az első feladvány.

Addig is a feladatok leírása és egy ízelítő kérdés

A készletben található feladatok a következő kerettörténetet használják:

Egy kis településen mindössze egy utca van és ebben az utcában egymás mellett öt különböző színű ház (valamilyen sorrendben): piros, lila, kék, zöld és sárga. A házaknak öt különböző tulajdonosa van. A tulajdonosoknak páronként különböző a szakmája (doktor, rendőr, szerelő, fényképész, szakács), különböző állatot tartanak (kutya, macska, kakas, kecske, nyúl), különböző közlekedési eszközt használnak leggyakrabban (helikopter, autó, busz, csónak, bicikli) és különböző hangszereken játszanak (zongora, gitár, szaxofon, cselló, dob).
A nyomozók lejegyeztek néhány információt (ahogyan az utcáról látszik, tehát az első ház van bal kéz felől és az utolsó jobb kéz felől, valamint a második ház a harmadik ház bal oldali szomszédja) és azok alapján kell válaszolni a feltett kérdésre. Kevesebb vagy több ház, illetve tulajdonság esetén a feladatlapokon konkrétan megjelennek ezek az információk.

Feladatlaponként mások a megadott információk és más a feltett kérdés is, de a lényeg mindig az, hogy a résztvevők

SEGíTSENEK SHERLOCKNAK NYOMOZNI.

A feladatlapokon található kód első számjegye a nehézségi szintet jelöli. Az 1-es nagyon könnyű (kevés ház és kevés tulajdonság), 2-es könnyű (a megadott adatok alapján egyszerűen ki lehet tölteni a táblázatot), a 3-as (a megadott adatok és néhány észrevétel alapján lehet a táblázatot kitölteni), 4-es (esetek tárgyalása szükséges), 5-ös (esetek tárgyalása szükséges, általában nem egy megoldás van).

A kód második számjegye és harmadik karaktere mutatja a feladatok sorszámát a készleten belül, illetve a variáns számát. A kód természetesen Sherlock lakcíméből inspirálódik, a Baker Street 221B-ből.

Azon túlmenően, hogy egy konkrét feladatlapon található kérdésre válaszolunk mindig érdemes a feladatot alaposabban is megvizsgálni:

  •  Biztosan megtaláltuk-e az összes megoldást?
  •  Szükséges volt-e minden információ?

A következő bemelegítő feladványban csak 3 ház szerepel: piros, kék és zöld. A házaknak három különböző tulajdonosa van. A tulajdonosok szakmája: doktor, szerelő, szakács, az állataik kutya, macska, kecske és a zongorán, csellón vagy dobon játszanak (mindegyik pontosan egy hangszeren)

106A SEGíTETEK SHERLOCKNAK NYOMOZNI?

  • A SZAKÁCS ZONGORÁN játszik.
  • A középző házban KUTYÁT tartanak.
  • Az első házban lakó ember CSELLÓN játszik.
  • A ZÖLD ház nem szomszédos a KÉK házzal.
  • A ZÖLD ház mellett lakik a DOKTOR.
  • A KECSKE gazdája a KÉK házban lakik.
  • A KÉK ház tulajdonosa nem játszik CSELLÓN.

Melyik házban tartanak MACSKÁT? Ki lakik a PIROS házban?