SimpleX kvízverseny


Matematika szakkörzáró a SimpleX Egyesületnél

Hagyománnyá kezdett érni, hogy a SimpleX Egyesület egész Csíki-medencére kilencedik éve kiterjedő matematikai tehetségfejlesztő szakköreinek záróünnepélyét a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium
Iskola másképp” hetének hétfői napján tartja. Ez idén május 27-re esett. Az is a hagyomány része, hogy ilyenkor óriási kvízversenyt szervezünk, ráadásul két felvonásban, legvégén tortával fűszerezve. Így a Márton Áron Főgimnázium gyönyörű dísztermében délelőtt a nagyok voltak a főszereplők. Ők IX-XII. osztályos Marcis diákok, akik ezen a napon csapatjátékos, teszter, fel-alá rohangáló, fotózó, pad- és székhordó, tortaosztogató, nagyokat kacagó őrangyaloskodó és még ki tudja miket elkövető önkéntesekké váltak. Ők játszottak először a kvízzel. Aztán délután, a kvíz második felvonására jöhettek a kisebbek: matekkörösök és lelkes csapattársaik.
Az első kvízen 9 csapatra oszolva 43 diák vett részt a Márton Áron Főgimnáziumból. A délutáni rendezvényen pedig több mint 90 – IV-VIII. osztályos – gyerek volt jelen, 20 csapatot alkotva, a következő iskolákból:

Helység Iskola
Csíkkarcfalva Mártonffy György Általános Iskola
Csíkkozmás Dr. Boga Alajos Általános Iskola
Csíkmadaras Kiss Ferenc Általános Iskola
Csíkszentmárton Tivai Nagy Imre Szakközépiskola
Csíkszereda József Attila Általános Iskola
  Liviu Rebreanu Általános Iskola
  Nagy Imre Általános Iskola
  Nagy István Művészeti Középiskola
  Petőfi Sándor Általános Iskola
  Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium

A kvízversenynek idén is hat témaköre volt: számlálási feladatok, geometriai számlálási feladatok, Sherlock – nyomozós feladatok, becsléses feladatok, tangram feladványok, illetve egy meglepetés kategória. Ezekben a témakörökben különböző nehézségű (5, 10, 15, 20, 25 pontos) feladatok sorakoztak.
Habár mindkét kvízverseny közel két és fél órát tartott, rendkívül izgalmas volt, a fiatalok és az őket kísérő tanítók, tanárok, szülők végig jól szórakoztak. Képeket a rendezvényről itt nézhet.

Ezen a napon a legfontosabb az volt, hogy a fiatalok együtt gondolkodtak, és ezáltal óriásit szórakoztak, de minden versenyen vannak legtöbb pontot elérő csapatok.
Ők a következők:

Délelőtt (nagyok):

I. díjas a Kuckós BAgÁZS nevű csapat: András Zsolt, Mátyás András, Péter Ákos, Rokaly Barna, Szabó Balázs (X. o.)

II. díjas a Veknik nevű csapat: Antal László, Casiadi-Bakó Soma, Erőss Ákos, Ravasz Balázs, Vitos Tamás (X. o.)

III. díjas a Lávalámpa nevű csapat: Bakk-Velcz Edina, Bartalis Orsolya, Bartha Szilárda, Járy Gergely, Ördög Kinga (X. o.)

Délután (kisebbek):

I. díjas a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Nekünk mind1 nevű csapata: Bodor Dávid (VI. o.), Böjte Ábel (V. o.), Böjte Sámuel (VII. o.), Gábor Tamás (VI. o.) – 205 pont

II. díjas a Nagy István Művészeti Középiskola Vízilók nevű csapata: Balázs-Bécsi Júlia, Benedek Márton, Heron Kincső, Lukács Sándor (VII. o.) – 200 pont

III. díjas a Nagy István Művészeti Középiskola Sajtok nevű csapata: Balló Éva, Csiszér Sarolta- Ágnes, Szécsi Eszter-Cecília, Tamás Csalka (VII. o.) – 170 pont

Az eredményhirdetést követően érkezett a SimpleX torta, amiből repeta is jutott kicsiknek s nagyoknak egyaránt.

A már kilencedik éve az egész Csíki-medencére kiterjedő ingyenes matematikai tehetséggondozó szakkörök, és ez a rendezvény nem jöhetett volna létre a következő emberek lassan tíz éve tartó önkéntes munkája nélkül (zárójelben az évfolyam, akikkel idén foglalkoztak): Lengyel-Fischer Ágnes (IV. osztályosok), Csapó Hajnalka (V. osztályosok), Páll R. Olga (VI. osztályosok), Csata Lili, Zsombori Gabriella (VII. osztályosok), valamint Tamási Csaba (VIII. osztályosok).

További köszönetnyilvánítás:

• 50-nél több IX-XII. osztályos, Márton Áron Főgimnáziumban tanuló diák vállalt idén is önkéntes munkát, hogy a rendezvény olajozottan működjön. Ők felváltva, egész nap segítették a gyerekeket és bennünket. Ezúton is nagyon szépen köszönjük nekik munkájukat!
• Rendezvényünknek méltóbb helyszíne nem is lehetett volna, mint a Márton Áron Főgimnázium díszterme. Hálásan köszönjük az iskola vezetőségének, hogy ismét rendelkezésünkre bocsátotta a tanév során szakköreinknek a tantermeket, illetve nyitó és záró rendezvényünkön a dísztermet.
• Az egész tanévben zajló matematika szakkörök ingyenesek a gyerekek számára. A nyitó és záró rendezvény megszervezése, lebonyolítása és a tanév során a gyerekekkel való foglalkozás a SimpleX Egyesületben tevékenykedő matematikatanárok önkéntes munkájának (és nagyon sokszor saját zsebének) eredménye, így nagyon hálásak vagyunk, amikor ezt valaki észre is veszi. Tették ezt a 2009-ben Márton Áron Gimnáziumban végzett diákok, akik a 10 éves találkozójuk után megmaradt összeg egy részét felajánlották nekünk, és ebből vettük többek között az idei tortát. A tortaevő matekes fiatalok nevében is köszönjük szépen!

Szép, tartalmas vakációt mindenkinek!