A SHERLOCK készlet


A Sherlock készlet a SimpleX Egyesület tagjai által tartott tevékenységeken született eszközök közül a legnépszerűbb és a legizgalmasabb.
Az alapfeladat a neten is megtalálható Einstein-féle feladat (amelynek valószínűleg semmi köze Einsteinhez), amelyben 5 ház lakóiról tudunk különböző információkat és ezek alapján kell beazonosítani a hiányzó részeket. A mi verziónkban minden háznak van színe, a tulajdonosnak van valamilyen foglalkozása, járműve, állata és játszik valamilyen hangszeren. Ez gyakorlatilag 25 tulajdonság (5 ház és mindegyiknek 5 tulajdonsága), amelyből egy-egy feladatban adott néhány információ. Az információk alapján be kell azonosítani, hogy ki melyik házban lakik, mi a foglalkozása, milyen hangszeren játszik, milyen járművel közlekedik. Természetesen a feladatok kerettörténete és a készlet neve is Sherlock Holmes nevéhez fűződik, hisz minden feladványban valójában neki segítünk egy nyomozásban. A készlet lényege az, hogy a 25 információt nem mentálisan (esetleg papír+ceruza üzemmódban) kell követni, hanem kézzelfogható kártyák állnak a feladatmegoldó rendelkezésére. Így az amúgy nem mindig túl egyszerű nyomozási feladatok izgalmas közös okoskodást tesznek lehetővé. A készletben 74 feladvány található, 5 nehézségi kategóriába sorolva, illetve egy eszközkészlet az 5 házzal és a tulajdonságoknak megfelelő kártyákkal (valójában a ház bővíthető egy pincével és 2 újabb tulajdonsággal, a tulajdonos kedvenc gyümölcsével és kedvenc sporttevékenységével).

sherlock_kollazs

Iskolai tevékenységek során a gondolatmenet építést lehet nagyon jól fejleszteni (ezt a készséget direkt módon általában nem tanítjuk, de a diákoknak szükséges lenne a tartalmak feldolgozására).
A készlet alapötlete Zsombori Gabriellától származik, a grafikai kivitelezés Fábián Gabriella munkája, a jelenlegi állapot kidolgozásában a SimpleX Egyesület több más tagja (András Szilárd, András Zsuzsanna) illetve további kollégák is részt vettek.

A készlet kétfajta változatban rendelhető:
1. Egyéni kiszerelésben, amely tartalmazza a feladványokat, egy rövid leírást és 1 csapatnak eszközöket, mindez egy mappába csomagolva (ára 120 lej).

2. Iskoláknak egy nagy készlet, amely tartalmazza a feladványokat, egy rövid leírást és 6 csapatnak eszközöket (egy csapatnak az 5 ház, 5 pince és a 35 kis kártya). Mindez két mappába csomagolva. Ez elégséges egy osztályban. (ára 400 lej)

Rendeléseket a

ezen a

címen lehet leadni.