Védikus matematika


“Védikus módszerek alkalmazása a középiskolai matematika oktatásában” címmel Oláh Csaba, a Balánbányai Liviu Rebreanu Szakközépiskola matematikatanára készített fokozati dolgozatot. A dolgozat sok izgalmas ötletet (és annak hátterét) tartalmazza. Az érdeklődőknek a bibliográfiában feltüntetett forrásanyagok mellett ajánljuk még Ravi P. Agarwal és Syamal K Sen egyik nemrég megjelent könyvét:

Creators of Mathematical and Computational Sciences

Néhány mondat a dolgozatból:

A Védikus Matematika az indiai matematika egy ősi rendszere. Eredete a Védákig nyúlik vissza, pontosabban az Atharva Védá-ig. Az Atharva Véda mérnöki tudományokkal, matematikával, szobrászattal, orvostudománnyal és még sok ma ismert ágazattal foglakozik. A „Véda” szó szanszkrit eredetű, a „Vid” szóból származtatott, ami „határok nélküli tudást” jelent.
A védikus matematika, amely lényegesen leegyszerűsíti az aritmetikai és algebrai műveleteket, fokozatosan befogadásra talált az egész világon. A szakértők szerint (is) egy praktikus eszköz a matematika feladatok gyorsabb megoldására. Egy ősi technika, amely leegyszerűsíti a szorzást, osztást, négyzetre emelést, köbre emelést, négyzet- és köbgyökvonást.