Kiállítással egybekötött tehetségdélután a Sapientia Egyetemen


2014. június 11-én, délután 5 órától a csíkszeredai Sapientia Egyetem épületében több, mint száz érdeklődő vett részt a csíkszeredai Sapientia Egyetem matematika-informatika szakcsoportja a SimpleX Egyesülettel közösen szervezett logikai játszóházzal egybekötött Ördöglakatok / A király szőnyegei című kiállításon.

A kiállítás megnyitóján a rendezvény főszervezője, Zsombori Gabriella (a Sapientia Egyetem oktatója, a SimpleX Egyesület alelnöke) köszöntötte a megjelenteket, valamint röviden bemutatta a kiállított munkákat. Ezután felléptek Nagy István Művészeti Középiskola II. A osztályos tanulói, Antal Rózsika tanító néni és dr. Kiskamoni Szalay Zoltán vezetésével. Közreműködött Lázár Zsombor csellista is, aki tanítványával, Vitos Péterrel (szintén II. A. osztályos tanuló) játszott.

A kiállított tárgyak egy részét a Nagy István Művészeti Középiskola II. A, VII. A, VII. B, illetve XI. B osztályos tanulói által készített ördöglakatok képezik, amelyek az Iskola másként héten – a SimpleX Egyesület és a Sapientia által közösen – tartott matematika foglalkozásokon készültek. A foglalkozásokat Csata Lili (Nagy István Művészeti Középiskola) és Zsombori Gabriella (Sapientia Egyetem, SimpleX Egyesület) vezették.
A kiállítás többi anyaga a Csíkszentmártonban megrendezett IV. Dezső Gábor Emlékverseny utolsó mozzanataként tartott, A király szőnyegei című foglalkozás munkái is, amelyen a verseny 44 résztvevője, illetve 10 kísérő tanár vett részt. Ilyen foglalkozáson, egy más alkalommal, azon csíki medencei V-VII. osztályos gyerekek is részt vettek, akik a 2013-2014-es tanévben felvételt nyertek és jártak a SimpleX Egyesület által a Márton Áron Gimnáziumban tartott matematika körökre. Ez a foglalkozás a SimpleX Egyesület tananyagfejlesztő munkájának része, amely az Európai Bizottság által finanszírozott MASCIL projekt keretében született. A szőnyeges tevékenységeket Zsombori Gabriella tartotta.

A megnyitó után a kiállított tárgyak megtekintése mellett több, más tevékenység kötötte le a résztvevők figyelmét. Az egyik teremben több Polydron készlet állt az érdeklődők rendelkezésére, ahol kicsik és nagyok egyaránt építkeztek több órán keresztül.
Egy másik teremben a SimpleX Egyesület tagjai által fejlesztett, tangram jellegű, varázsszőnyeges készletet próbálhatták ki résztvevők.
Egy másik helyiségben a rendezvényre eljött udvarhelyi fejlesztésű SixMaKING, kétszemélyes logikai játék képviselője bemutatta a játékot, ismertette a játékszábélyokat. Ezt követően egy bajnokságra nevezhettek be az érdeklődők. A játék és a bajnokság egyaránt sikert aratott, elsősorban a középiskolások és egyetemi hallgatók körében.
Egy negyedik helyszínen dr. András Szilárd (a kolozsvári BBTE egyetemi docense, a SimpleX Egyesület elnöke, a MASCIL projekt romániai koordonátora) vezetésével hídépítés zajlott. A feladat az volt, hogy a rendelkezésre álló 1 méter hosszú lécekből, más segédeszköz nélkül, építsenek egy olyan hidat, amely elbír egy gyereket. Több órán keresztül folytak a munkálatok. Kezdetben gyerekek és 1-2 szülő épített egy hidat, majd csak felnőttek építettek kétféle hidat. A tevékenység során számos érdekes ötlet született.

Tevékenységben, jókedvben, mosolyban gazdag néhány óra volt.

Leave a Reply