Megyei matematikai tehetségnap a kolozsvári Báthory István Líceumban


A 2013. október 12-én szervezett tehetségnapon 80 általános iskolai diák, 16 tanár és 10 önkéntes vett részt. A tanulók a tordai Jósika Miklós Líceumból, a kolozsvári Nicolae Titulescu Általános Iskolából, illetve az Apáczai Csere János, Brassai Sámuel és Báthory István líceumokból érkeztek az egész napos rendezvényre.
A rövid megnyitón a házigada intézmény igazgatója, Timár Ágnes, és az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács részéről dr. András Szilárd szólt bíztató szavakkal a résztvevőkhöz. Ezt követte a válogató verseny, melynek célja azon tanulók kiválasztása, akik részt vehetnek a tanév folyamán, a líceum tanárai és egyesületünk Kolozsváron élő tagjai által vezetett szakkörökön. Bár a szervezők ezeket a szakköröket regionális jellegűnek szánták, sajnálatos, hogy a régióból csak Tordáról érkeztek diákok a válogatásra. A verseny után a feladatok megoldásainak bemutatására és részletes megbeszélésére került sor.
A jól kiérdemelt ebéd után következtek az alternatív tevékenységek és a kikapcsolódásnak szánt logikai játszóház. A kíváncsiságvezérelt szemléletre alapozott tevékenységeket egyesületünk csíkszeredai tagjai vezették: Fogas kérdések, Gyökvonás gyöngyökkel és Súlypontok (ez utóbbi a nyolcadikos résztvevők kis létszáma következtében elmaradt). A rendezvényt záró díjkiosztó ünnepségen a nagyon jól teljesítő, tehetséges diákok vehették át jutalmukat azoktól a tanároktól akik a szakköri tevékenységeket fogják majd vezetni.

A tehetségnap gördülékenységét és a diákok felügyeletét a Báthory István Elméleti Líceum matematika munkaközössége, a SimpleX Egyesület tagjai és a BBTE lelkes diákjai biztosították. Házigazdáinknak a kifogástalan szervezésért külön köszönet jár.

A tehetségnap része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as „A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben” című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlik. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg és pénzügyi szempontból a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet bonyolítja a MATEHETSZ háttértámogatásával.

Az eseményről néhány kép megtalálható itt.

Leave a Reply