Kiállítás és játszóház a Sapientián


A csíkszeredai Sapientia Egyetem matematika-informatika szakcsoportja a SimpleX Egyesülettel közösen a 2013. május 30-án a gyereknap alkalmából logikai játszóházzal egybekötött kiállításmegnyitóval lepte meg az érdeklődőket.

A kiállítás anyagának nagy része a Nagy István Művészeti Líceum VI. A, VI. B, illetve X. B osztályos tanulóinak munkái, amelyek az Iskola másképp héten – a SimpleX
Egyesület és a Sapientia által közösen – tartott matematika foglalkozásokon készültek. Ezek mellett azoknak a csíki medencei VI. osztályos matematikai tehetségeknek munkái is a kiállítás részét képezte, akik a 2012-2013-as tanévben felvételt nyertek és jártak a SimpleX Egyesület által a Márton Áron Gimnáziumban tartott matematika foglalkozásokra. Ugyanakkor falra kerültek a Sapientia Egyetem azon tehetséges diákjainak munkái is, akik egész tanévben segítették az egyetem által szervezett matematika érettségi felkészítő sikeres lebonyolítását.

A tanulók feladata a következő volt: Matekország királyának leánya eladósorba került. Ezért a király rendkívül furcsa alakú szobákkal teli palotát építtet a királykisasszonynak. A szobákat a király varázsszőnyegekkel
szeretné beborítani és kapóra jön neki a királylány kezére pályázó sok herceg és királyfi. Mivel a király igencsak szeretné, ha a veje nagyon okos lenne, ezért nehezebbnél nehezebb próbatételek elé állítja a kérőket. Először több furcsa alakú szobát kell helyszínen beborítaniuk a kapott szőnyegdarabkákkal hézagmentesen, vágás nélkül, minden darabkát felhasználva, úgy hogy ne legyenek átfödések. Második próbaként ugyanazokkal a szőnyegdarabkákkal a király a hercegeket kiküldi az udvarra, csak a szobák alaprajzát adja oda nekik, és az előző feltételek mellett az udvaron kell “kirakják” a szobát. Harmadik és legnehezebb próbatételként a hercegeknek azt kell megvizsgálniuk, hogy az egyik szobából
felszedett szőnyegdarabokkal egy teljesen más alakú szobát le lehet-e teljes egészében födni, vagyis a varázsszőnyeg átköltöztethető-e a palota egyik szobájából a másikba. A költöztetés során a szőnyegdarabok kisebb darabokra is vághatók, de továbbra sem lehet közöttük hézag, átfödés, és minden darabkát fel kell használni. A gyerekek a hercegeknek segíthettek elnyerni a királylány kezét. A harmadik próba kivitelezésének módját szemléltetik a kiállított poszterek.

Ennek a puzzle-szerű játénak lényege a terület fogalmának mélyebb megértése, illetve a Bolyai-Gerwien tétel megismerése és bizonyításának kíváncsiságvezérelt felépítése, amely szerint azonos területű sokszögek véges számú vágással átdarabolhatók egymásba.
A foglakozásokat Csata Lili (Nagy István Művészeti Líceum) és Zsombori Gabriella
(Sapientia Egyetem, SimpleX Egyesület) vezették.

Ez a foglalkozás a SimpleX Egyesület tananyagfejlesztő munkájának része, amely az Európai Bizottság által finanszírozott PRIMAS projekt keretében született. András Szilárd (Babes-Bolyai Tudományegyetem, SimpleX Egyesület) és Tamási Csaba (Márton Áron Gimnázium, SimpleX Egyesület) cikke megtalálható itt.

Leave a Reply