Bolyai Nyári Akadémia


2013. július 14. és 20. között, a Bolyai Nyári Akadémia keretén belül, a Mathematicum Gamma-termében zajlott a Kíváncsiságvezérelt matematikaoktatás című képzés, amelyen 17 matematikatanár vett részt. A képzés a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a PRIMAS-projekt, a Farkas Gyula Egyesület és a SimpleX Egyesület közreműködésével történt, a műhelygyakorlatok konkrét tanítási feladatokhoz és különféle alternatív módszerek (kooperatív technikák, drámapedagógia, élménypedagógia, kíváncsiságvezérelt módszer) alkalmazásához kötődtek.

A program reggel 9-től este 16 óráig tartott 2 óra ebédszünettel, így a hagyományos tananyag-orientált tevékenységek mellett (műveletek végzése természetes, egész és racionális számokkal, szimbolikus számolás, egyenletek) lehetőség adódott a kevésbé szokványos megközelítések kipróbálására is. Így pantomim és dráma formájában megjelenített matematikai tartalmakkal, a kártyatrükkök matematikájával is foglalkoztak a résztvevők.

Az idei képzés egyik érdekességének számított, hogy a résztvevőknek két csoportos projektet is ki kellett vitelezniük: egy alternatív tevékenység megtervezését, kivitelezését, elemzését a társaikkal, valamint egy matematikai tartalom nem szokványos megjelenítését (pl. a permutációk ciklusokra bontásának megjelenítése tánc, illetve dráma formájában). A rendezvény szakmai irányítója dr. András Szilárd adjunktus és dr. Soós Anna docens volt.

További fényképek a SimpleX Egysület facebook oldalán:
Kíváncsiságvezérelt tevékenységek
Bolyai Nyári Akadémia
Tanártovábbképző, Kolozsvár
Közjáték 4 felvonásban: Mi a matematikai tartalma?

Leave a Reply