Kíváncsiságvezérelt matematikatábor Torockón


csoport_torocko
2012. október 4. és 9. között a SimpleX Egyesület, a kolozsvári Lyceum Alapítvánnyal, a Báthory István Elméleti Líceum matematika tanszékének tagjaival, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karával együttműködve kíváncsiságvezérelt matematikatábort szervezett Torockón. Közreműködött a PRIMAS (Promoting Inquiry in Mathematics and Science) nevű FP7-es projekt.
csoport2_torocko
Október 4-én 20 középiskolás tanuló érkezett Erdély minden szegletéből (Kézdivásárhely, Brassó, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Marosvásárhely, Szászrégen, Kolozsvár, Zilah) a mindentől elszigetelt kis településre, hogy néhány napra csak az általuk kedvelt matematikával foglalkozzanak.
A foglalkozások nagy részét András Szilárd, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának egyetemi adjunktusa vezette, további foglalkozásokat vezettek Csapó Hajnalka, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, tanára, Nagy Örs, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola tanára, valamint ifj. Kolumbán József, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának matematika szakos hallgatója.
A tábor célja a kíváncsiságvezérelt oktatás megtapasztalása volt, a bemagolandó tételek és hosszas számolások helyett az interaktív, kreativitást igényelő feladatok kerültek előtérbe. A tanulók jól megmozgatták az agytekervényeiket, sokszor több órát is matekeztek rövidebb szünetekkel. Ez persze nem szegte a kedvüket, és energiájukból is maradt még egy jó adag a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységekre. A szűkös öt nap alatt három túrázásra is volt lehetőség: a gyerekek meglátogatták a torockószentgyörgyi várat, megmászták a Székelykövet, és utolsó este egy rövid sétára indultak néhány töklámpás kíséretében.
Összességében a tábor pozitív visszhangot váltott ki. A tanulók nemcsak tudásukat fejleszthették, de megmozgathatták tagjaikat, barátságokat köthettek, játszhattak és nem utolsó sorban rengeteget nevethettek.

(Tamási Tímea, XI. osztály Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda itt megjelent cikk )

Leave a Reply