Barok Botond


A nevem Barok Botond, Kolozsváron a Babeș- Bolyai Tudományegyetem Informatika szakán végeztem. Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom.

A Márton Áron Gimnáziumban tanult éveim alatt több matekkörön illetve matek versenyen vettem részt. Akkoriban puszta matematikaként tekintettem ezekre a dolgokra, de később rájöttem, hogy nem csak kimondottan képletek és tételek alkalmazását tanultam meg ebben az időben, hanem egyfajta gondolkodás módot is. Így utólag ennek vettem igazán hasznát. Persze egyetemi éveim alatt többször jött jól, hogy némileg értettem a matematikához, de az igazi hasznát a hétköznapokban és az aktuális munkahelyemen vettem és nem mint matematika, hanem mint logikus gondolkodás, előre látás. Rengeteg dolgot már elfelejtettem azokból amiket tanultam, mivel egyre ritkábban kellett használjam, viszont azt például, hogy egy bizonyos problémára huzamosabb ideig kell koncentrálni  és figyelni minden apró részletre, nem lehet elfelejteni. Többé- kevésbé megtanultam, hogy a problémák nagy része egyedi. Nincsenek egzakt szabályok arra, hogy mit, hogyan KELL megoldani. Az embernek minél nagyobb az eszköztára, annál többféleképpen tud valaminek nekifogni, majd eljutni a megoldáshoz és most nem feltétlenül matematika problémákról beszélek, hanem bármilyen problémáról amivel találkozhatunk. Megtanultam szeretni a kihívásokat, szeretni a számomra nehezebb problémákat. Minél nagyobb egy kihívás, annál nagyobb a kielégülés a megoldás után, nyilván ha sikerül pontot tenni a végére J.

Ez úton is szeretnék köszönetet mondani Tamási Csaba matematika tanáromnak, akitől abban az időben a legtöbbet tanultam.