Baricz Árpád


Másodéves egyetemista koromban ismertem meg András Szilárdot, a közönséges differenciálegyenletek szemináriumot tartotta nekünk. Habár elég erős évfolyam volt a miénk (1999-2003 időszakban jártam a Babeş-Bolyai Tudományegyetem matematika szakára) úgy emlékszem az első évközi vizsgán, amely egyébként belépő volt a szesszióbeli rendes vizsgára, csak egy kollégánk ment át. Nekem a negyedik alkalommal sikerült ezen az évközi vizsgán valahogy átvergődnöm, emlékszem egy kerek hónapig csak differenciálegyenletek feladatokat oldottam. Utólag tudtam meg, hogy a csoport és évfolyamtársaim közül sokan gimnazista korukban már Szilárd tanítványai voltak. Szilárd abban az időben rendszeresen tartott szakköröket Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Világosan látszott a különbség még a csoportunkon belül is azon kollegáim akik részt vettek ilyen matematika körökön és köztem. Sok mindent
később értettem meg és nem is volt olyan rutinom a feladatmegoldásban, mint a kollégáimnak, habár gimnazista koromban én is részt vettem több megyei matematika és fizika versenyen. Matematika tanárom Biró Zoltán és fizika tanárnőm Szász Ildikó sokat segített abban, hogy a mostani pályámra álljak.

Később harmad- és negyedéves egyetemista koromban sikerült egy kicsit belekukkantani Szilárd tevékenységeibe: egy párszor részt vettem a Radó Ferenc Emlékverseny feladatainak szerkesztésében és a verseny lebonyolításában, részt vettem előadóként matematika táborokban. Élmény volt nézni azt a lelkesedést ami a gimnazisták arcáról sugárzott. Itt ismerkedtem meg a SimpleX Egyesület tagjaival is, akiknek a munkáját nagyra értékelem. Úgy gondolom, hogy fontos és hasznos amit tesznek, általuk az erdélyi matematikai táboroknak, szakköröknek és versenyeknek most már hagyománya van.

Azt kívánom, hogy a SimpleX Egyesület tagjai ugyanazt a lelkes munkát végezzék a jovőben is, mint azt tették az elmúlt két évtizedben.

Baricz Árpád

http://sites.google.com/site/bariczocsi/

http://www.ad-astra.ro/cartea-alba/author.php?author_id=25147

Leave a Reply