Fiatal Néprajzkutatók X. Szemináriuma

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézete a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban augusztus 4-14. között szervezte meg a Fiatal Néprajzkutatók X. Szemináriumát. A rendezvény alapvető célja az volt, hogy bevezesse a fiatal néprajzkutató-jelölteket a terepmunkába, a múzeumi és a tudományos kutatásokba.
A szemináriumon 18 fiatal néprajzos egyetemista vett részt. Szakmai gyakorlatként beleltározták, leírták és lefényképezték a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum legújabb tárgyait. Új időszakos, tematikus kiállítást készítettek elő Demes Botond trófeáiból, valamint a csángó múzeum gyűjteményéből, amit augusztus 10-én meg is nyitottak Népi vadászat és vadfogás Zabolán címmel.
Ebben az évben a terepmunka során elsősorban a népi vadászattal kapcsolatos fotókat és tárgyakat gyűjtötték, dokumentálták és írták le. Interjúkat készítettek az egykori vadász-famíliák tagjaival. Azokat gondosan számítógépbe olvasták, majd leírták az interjúkat, fotóesszéket készítettek az illető családhoz tartozó személyekkel.
Egy szakmai kirándulás keretében, a résztvevők megismerkedtek Pusztina, Klézse, Somoska, Forrófalva, Nagypatak csángó hagyományaival, épített örökségével és népművészetével, ugyanakkor műemlékeket és tájházakat is meglátogattak.
Augusztus 7-én tudományos és módszertani előadást tartott: Nagy Botond (Állami Levéltár, Sepsiszentgyörgy), dr. Kinda István (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy), dr. Szőcsné Gazda Enikő (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy), dr. Taras Silviu (BBTE, Kolozsvár), dr. Pozsony Ferenc (BBTE, Kolozsvár), Korzenszky Tamás (ELTE, Budapest), Orza Calin (Háromszék Néptáncegyüttes, Sepsiszentgyörgy).
A fiatalok Sebestyén István építészmérnök vezetésével három telket és az azokon található épületeket (házakat, gabonásokat, istállókat és csűröket) mértek fel.

A rendezvény programja megtekinthető itt.

A tevékenység az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának részeként, a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlott.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply