Pro Terra Alapítvány

A Pro Terra Alapítvány célja, olyan személyiségfejlesztő tevékenységek biztosítása, amelyek az alkotás folyamatának megtapasztalása által hozzájárulnak az ÉN kibontakozásához.

Valljuk, hogy a mindennapi jókedvvel végzett alkotói munka pozitív hatással van a személyiség fejlődésére, ezért igyekszünk lehetőséget teremteni, hogy minél korábban megtapasztalhassák az alkotói tevékenységek örömét a gyerekek, fiatalok. Mivel tevékenységeink több szakterületet is érintenek, jelen esetben az alkotás lehet művészeti, kézműves, környezetvédelmi, egészségnevelő és önismereti jellegű is.

Hosszú távú céljaink

 • átfogó alkotói tevékenységek megismertetése
 • művészeti és kézműves technikák bemutatása, gyakorlása
 • környezetvédelmi ökodizájn és egészségnevelő programok létrehozása, melyek elsősorban a környezettudatos gondolkodásra, egészségesebb életmód kialakítására, majd aktív cselekvésre ösztönzik az egyéneket
 • tehetségek azonosítása, támogatása a művészetek és a kézművesség területén
 • csapatépítés, team building
 • önismereti módszerek, játékok bemutatása, a reális énkép kialakításának elősegítése, az közös élmények pozitív hatásának megtapasztalása
 • kultúránk megismertetése, hagyományőrzés

Alapítványunk a munkáját öt főbb területen végzi:

 1. gyakorlati alkotótevékenység: év közben alkotóműhelyek, nyáron táborok által
 2. kiállítások, pályázatok, versenyek meghirdetése, szervezése
 3. személyiségfejlesztés, közösségépítés, élménypedagógiai programok révén
 4. tehetségazonosítás-tehetségápolás a művészetek és a kézművesség területén
 5. környezetvédelmi-, ökodizájn, illetve egészségnevelő, életmódjavító programok szervezése: kirándulások, pályázatok, tájékoztatások formájában

Alapítványunk 2011 óta aktívan vesz részt Gyergyószék kulturális életében:

2013-ban egy Nemzetközi Képzőművészeti Pályázatot hirdettünk meg EX LIBRIS-néven, amelyre több mint száz határon túli és hazai művész pályázott. Diák és felnőtt kategóriában osztottunk ki I., I.I, és III. díjakat, mindemellett a legkiválóbb harminc alkotást bekereteztük és kiállítottuk.

2012-től minden évben, nyaranta több alkalommal is megszervezzük a Nyári Közösségépítő Kézműves Táborainkat, melyeket mindig nagy érdeklődés övez. Minden évben van külföldi résztvevője a táboroknak, ami  még inkább színesíti programkínálatunkat. Fő célunk az alkotói folyamatok megszerettetése, művészeti és kézműves technikák bemutatása.

Három alkalommal szerveztük meg (2013, 2014, 2015) az Élményhatás, integrált módszerek iskolásoknak csapatépítő élménypedagógiai programunkat fiatalok, tinédzserek számára. Ezen programok fő célja: a csapattá válás, a közös élmények megtapasztalása, és az önismereti úton való elindulás.

2012-től szerveztünk környezetvédelmi-egészségnevelő programot, látva a nagy érdeklődést a felnőttek és a gyerekek részéről is, úgy döntöttünk, hogy ebben a témában folyamatossá tesszük tevékenységeinket. Az Öko-Design programunk több kisebb programsorozatot foglal magába, amely által a résztvevők megtanultak hulladékokból dekorációs kiegészítőket, elhasznált ruhákból modern lakástextileket, fonalakból sálakat készíteni.

Ironikus/Szatirikus Fogyasztói Társadalom vs. Boldogság címmel 2015-ben egy művészeti programot szerveztünk, melyre fiatal művészeket hívtunk meg. A résztvevők a székely fogyasztói társadalomról fogalmazták meg véleményüket anim-gifek formájában.

További információk: http://www.proterraalapitvany.ro/, illetve az alapítvány Facebook-oldalán https://www.facebook.com/ProTerraFoundation

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply