Robotozás járvány idején – beszámoló a csíkszeredai RoboCorp robotkör tevékenységéről

A robotcsapat a 2020–2021-es tanévnek nagy robotos reményekkel indult, amelyek részben sajnos meghiúsultak. Az előző beszámolónkban a beszerzett új alkatrészek fölötti örömünket tolmácsolhattuk, a pályázathoz tartozó robotpályáknak és a 3D nyomtatóhoz vásárolt alapanyagnak már nem örülhetünk közösen.

Eredetileg a pályatervvel a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium elnevezésének évfordulójára készültünk volna, de mivel a járvány miatt elmaradtak az ünnepségek, a tervrajzok és a pályák elkészítésére csak 2020 nyarán került sor. Ezek így nem föltétlenül egy eseményhez kapcsolódnak. A pályákhoz akkor már feladatokat is fogalmaztam meg.

Az alábbi pálya például egy állatkertes kerettörténetet kapott. Egy vaddisznó élőhelyét jelképezné, amelyen több javasolt feladatot megadtam, de nyilván lehetőség van újakat is kitalálni. Az utat használhatja a robot a pályán, fényérzékelővel haladva, de különböző feladatoknak támpontként szolgálhat a tócsa, a bokor vagy a homok is.

robo-corp-2020-1

A pályákhoz elemeket terveztem és nyomtattam, amelyek a javasolt feladatokhoz szükségesek. Például a kis vaddisznóképhez egy tartót, amelyből a robot kibillentheti, ahogy az egyik javasolt feladat kéri.

robo-corp-2020-2

A nyomtatott elemeimet fel is lehet használni, de a diákok is tervezhetnek saját elemeket a feladathoz. A projekthez kapcsolódóan 7 pályát készítettünk el, és az azokhoz tervezett elemeket kinyomtattam, hogy amennyiben lehetőség lesz az iskolában újra találkozni, a diákok tesztelhessék és kipróbálhassák. A tapasztalatokat felhasználva lehet majd igazán véglegesnek mondani az elkészült anyagot.

Főként a pályák kapcsán állítottam össze a tervezési feladatokat is. Az iskolában a Creo-t is kipróbáltuk volna, de ilyen online világban a tinkercad.com jobb ötletnek bizonyult, és könnyebb is egy kezdő számára. Ebben a környezetben dolgozgatva gyűjtöttem össze a tervezési feladatokat, amelyeket néhány diákon le is teszteltem, és úgy tűnik, szórakoztató tevékenység lehet, akár kevésbé számítógép rajongóknak is.

Alább látható egy falombnak szánt elem (és a törzs hozzá), amelyet egy interneten megkeresett felhő rajzából alakítottam ki, de kipróbálhatjuk megrajzolni is.

robo-corp-2020-3

A diákoknak videókat készítettem az elkészítés módjáról, és a kezdőknél ez nagyszerűen bevált. Ezt a videógyűjteményemet tervezem bővíteni később, hiszen az igazán élő tananyag folyamatosan alakul a diákokkal gyűjtött tapasztalatok felhasználásával.

A Márton Áron Főgimnázium robotköre nevében köszönöm a támogatást az Erdélyi Tehetségsegítő Tanácsnak!

Csonta Ildikó
informatikatanár


Az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács működésének és tehetséggondozó programjainak támogatása (2019–2020) elnevezésű projekt tevékenységei a Nemzeti Tehetség Program NTP-HTTSZ-M-19-0005 kódszámú pályázatának támogatásával valósultak meg. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.