Robotika csoport a Márton Áron Főgimnáziumban

Néhány diáktársammal a IX. osztály elején, az előző tanévben, értesültünk arról, hogy iskolánkban lehetőség van ilyenfajta opcionális programra, ezért jelentkeztünk Csomós Róbert tanár úrnál. Rendelkezésünkre állt két LEGO Mindstorms csomag, amellyel kísérletezhettünk.

Először csak néhány egyszerű problémával találkoztunk egy hasznos tankönyvből (Kiss Róbert, Badó Zsolt: Egyszerű robotika), majd fokozatosan egyre nehezebb feladatokkal birkóztunk meg. Amikor már elegendő tapasztalattal rendelkeztünk, alkottunk két csoportot. Mindkét csapatnak az volt a feladata, hogy építsen egy „szumó robotot”, ami egy megadott pályáról lelöki ellenfelét. Sok fáradtság és befektetett munka után mindkét csapat elkészült a saját robotjával. Egy kör alakú pályán került sor az összecsapásra, amelyet videóval is dokumentáltunk.

A szabályok:

  • A mérkőzés egy fekete 122 cm-s korongon történik. A szélén 5 cm fehér gyűrűvel, hogy a robotok számára így is érzékelhető legyen a pálya széle.
  • A robotokat 30 cm távolságra helyezzük el egymástól, és először távolodniuk kell egymástól, hogy a támadáshoz aktívan kelljen keresni egymást – nem lehessen egyből lehengerelni az „előttünk álló” ellenfelet.
  • Egy mérkőzés három körből áll, minden kör legfeljebb 3 perc, és az nyer, aki az ellenfelét kiszorítja a pályáról.

Ezután a sikeres projekt után az új elképzelésünk az volt, hogy építsünk egy robotot, amely párhuzamos parkolást tud végrehajtani. Ez a projekt is befejezettnek tekinthető, mivel a robot sikeresen beparkolt két tárgy közé, akár egy igazi, önparkolásos személygépjármű.

Az automata-parkolásos robot építése mellett párhuzamosan egy másik projektünk is volt, amely még most is fut: egy olyan robotot akarunk építeni, amely egy adott tárgyat elvisz A pontból B pontba. Eközben egy nagyon jó közösséget sikerült létrehoznunk. Csapatunk mind a nyolc tagja elkötelezett tagja a RoboCorp-nak, és hivatásként veszünk részt minden egyes órán.

MAG-robotkor-2020-ETT-HTTSZ2

Számos ilyen vagy ehhez hasonló elképzelésünk van a jövőt illetően: az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács projektje révén sikerült pótolni a hiányzó alkatrészeket, akkukat, és most már egy gyro szenzorunk (giroszkópos érzékelő) is van, amelyet beépíthetünk az elkövetkező projektjeinkbe.

Emellett van az iskolánkban található egy 3D-s nyomtató, amellyel mi még nem dolgoztunk. Ezen szeretnénk változtatni a jövőben. A nyomtató segítségével tudnánk alkatrészeket készíteni egy saját, egyedi tervezésű robothoz. Egyik társunk beható ismeretekkel rendelkezik a 3D nyomtatás terén, mivel részt vett ilyen képzéseken. Szintén az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács projektje révén teszünk szert a nyomtatáshoz szükséges alapanyagra.

A projektek keretében a csapat tagjainak lehetősége nyílt, hogy megismerje a programozás alapjait, ezenkívül a fizika és a matematika gyakorlati használatát is.  A robotozás rávezet minket a reál tantárgyak fontosságára, fejleszti a problémamegoldó képességünket, és megtanulunk csapatként is dolgozni. Reméljük, hogy ez a tevékenység segít a pályaválasztásban is tisztábban látni, és tapasztaltabban indulni szakmai téren.

Ferenc Attila Norbert (X. F)

MAG-robotkor-2020-ETT-HTTSZ1

A tevékenység a Nemzeti Tehetség Program NTP-HTTSZ-19-0005 kódszámú pályázatának résztámogatásával zajlott (szállás). A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.