Az ETT matematikatábora középiskolásoknak

2017. június 17-21. közt zajlott Torockón a Lyceum Alapítvány alkotóházában az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács középiskolások számára szervezett matematikatábora.
A tábori program a következő témákat tartalmazta:

Geometria transzformációk: párhuzamos eltolás, szimmetria, középpontos hasonlóság (dr. Lukács Andor)
Kombinatorika (Kajántó Sándor)
Valószínűségszámítás (Kajántó Sándor)
Invariánsok (Cseh Tünde)
Színezéssel megoldható feladatok (Cseh Tünde)
A trigonometria alkalmazása a trigonometriában (Szilágyi Judit)
Az izogonális konjugálás alkalmazása geometriai feladatok megoldásában (Ugron Szabolcs)
A matematikai indukció néhány változata (dr. András Szilárd)

A tábor szakmai koordinátora dr. András Szilárd, a BBTE Matematika és Informatika intézetének igazgatója volt. A foglalkozások tervezésében és kivitelezésében részt vett dr. Lukács Andor, a BBTE Matematika és Informatika Karának oktatója, Kajántó Sándor és Cseh Tünde mesteris hallgatók, Szilágyi Judit, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum matematikatanára, illetve Ugron Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematikatanára. A résztvevők Sepsiszentgyörgyről, Barótról, Kézdivásárhelyről, Csíkszeredából, Kolozsvárról, Tordáról, illetve Szovátáról érkeztek, az évközi szakkörön való részvételük, illetve egyéb eredményeik alapján.

A tábor külön érdekessége volt a napi feladat. A résztvevők (tanárok és diákok) minden napra kaptak egy feladatot, amit az utolsó tevékenységen beszéltek meg. Érdekességként megemlítünk két feladványt az ötből:

1. A török szultán udvarában egy látogató kihallgat egy beszélgetést a török szultán és a nagyvezér közt. Azt mondja a szultán: Pontosan 50% annak a valószínűsége, hogy a gyerekeim közül kettőt kiválasztva mindkettő fiú legyen. A látogató tudja, hogy a szultán gyerekeinek száma 100 és 600 közt van. Hány fia és hány lánya van a szultánnak?

2. Egy vállalat igazgatója a következő szabályt vezeti be a szabadnapokra vonatkozóan: az év egy tetszőleges napja pontosan akkor szabadnap, ha valamelyik alkalmazottnak születésnapja van. A szabadnap azt jelenti, hogy aznap egyetlen alkalmazott sem dolgozik. Hány alkalmazott mellett lesz ennek a cégnek a legnagyobb az éves produktivitása?

tabor7

A mellékelt ábrán látható, hogy a reggeli tornák nemcsak az izmokat mozgatták meg, hisz különböző alakzatokat kellett kialakítaniuk, például a képen látható elrendezésben a 26 résztvevőnek összesen 16 keze és 16 lába érhette a földet. A sport tevékenységeket Kocsis Balázs sepsiszentgyörgyi tornatanár, asztalitenisz edző tartotta. Szintén ő vezette a túrát, amelynek célja a Székelykő megmászása volt.
A tábor utolsó napján a résztvevők Verespatak-ra látogattak, ahol a bányászati múzeumot, illetve a római kori bányák maradványait tekinthették meg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.