A 2015–2016-os tanévben lebonyolított Ady Endre ösztöndíjpályázat II. fordulójának beszámolója

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Program keretében) az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, és a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács NTP-ADY-M-2-15-0001 kódszámú pályázat alapján nyílt pályázatot hirdetett a romániai magyar nyelvű oktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására a 2015–2016-os tanévben. A pályázat keretén belül 59 erdélyi diák részesült ösztöndíjban.

A pályázat széles körben került meghirdetésre – több, mint 300 internetes postafiókon keresztül felvettük a kapcsolatot Erdély közel 80 iskolájával, továbbá a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács honlapján, közösségi oldalakon, illetve az erdélyi magyar médiában is elérhetővé tettük a felhívást.

A tanulók pályázatainak javasolt rangsorba állítását az alábbi mutatók megvizsgálása alapján bonyolítottuk le a pályázati felhívás kritériumainak megfelelően: tanulmányi eredmények esetében, a tanuló 2014–2015-ös tanévben elért tanulmányi eredménye (tanulmányi átlag, megyei/országos/nemzetközi versenyen elért eredményei), Tehetségpont ajánlása, egyéb, rászorultságot bizonyító tényezők.

Jelen pályázatban 82 ösztöndíjkérelmet javasoltunk elbírálásra, ezek közül 59 diák nyerte el az Ady Endre-ösztöndíjat. Az ösztöndíjra pályázó tanulókat értesítettük az elbírálást illetően, ezután a szerződéskötés következett az 59 nyertes ösztöndíjas esetében. A szerződéskötés az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő iránymutatásának megfelelően zajlott le.

Az ösztöndíjszerződések megkötése 2016. február 24. és 2016. április 11. között történt. Sikeresen átutaltuk az ösztöndíjakat 2016. április 25-én, amelynek összege a beváltás napján érvényben lévő, vagyis 2016. április 1-jei valutaárfolyam szerint 100.000 forintnak megfelelő 1.370 román lej volt.

Az ösztöndíjasoktól beérkezett beszámolók alapján a kapott ösztöndíj nagyban hozzájárult a diákok tanulmányaihoz, segítette őket, hogy leküzdhessék azokat az akadályokat, melyek napi szinten megnehezítik az oktatásban való részvételüket. Ezek közé tartozik az iskolába való napi ingázás költsége, a bentlakás kifizetése, tanszerek vásárlása, asztali számítógép és laptop beszerzése. Az oktatás mindennapi szintjén is hasznosnak bizonyult a kapott összeg a tanulók számára: a tanulók többsége a 100.000 forintnak megfelelő összeg nagy részét a tanulmányaikhoz szükséges oktatási szakanyagokra, az érettségire való felkészüléshez szükséges felzárkóztató- és különórák kifizetésére, sportfelszerelésekre, tankönyvek, kötelező szakirodalmi könyvek beszerzésére fordították. Több esetben a tanulók tantárgyversenyek benevezési díjait fizették ki, illetve nyelv- és számítógép-kezelői tanfolyamokat végeztek el.

A pályázat lebonyolítója:
Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet

Bookmark the permalink.

Leave a Reply