Descoperă lumea matematicii și a ştiințelor naturii
Mascil Logo
mathematics and science for life - matematică şi ştiinţe pentru viaţă
Concentraţia medicamentelor

Descrierea generală

Drug concentration

Cele mai multe medicamente, pentru a avea efect, trebuie să atingă un anumit nivel de concentraţie în circulaţia sanguină. Pe de altă parte, dacă nivelul creşte prea mult, unele medicamente pot deveni periculoase. Farmacologii studiază doza eficientă a medicamentelor. În rezolvarea problemei date, elevii vor explora schimbările nivelului de concentraţie a medicamentului în sânge şi ce se întâmplă dacă doza zilnică se modifică, se omite sau se dublează. Ei vor elabora un raport care poate fi un mod de utilizare destinat pacienţilor.
Disciplina: Matematică
Durata: Două lecţii (100 de minute)
Vârsta: 15-18 ani, dar se poate adapta şi altor grupe de vârstăCaracteristici IBL

• Analizarea situaţiei
• Experimentare sistematică
• Interpretarea şi exprimarea cifrică a rezultatelor
• Comunicarea rezultatelor

Caracteristici WoW

• Context: Tema este legată de munca farmacologului. Ea se concentrează asupra modelării şi calculării nivelului de medicamente care se acumulează în circulaţia sanguină în anumite condiţii variabile. Importanţa problemei constă în comunicarea concluziilor investigaţiei pacienţilor prin instrucţiunile de folosire ale medicamentelor.
• Rolul: Elevii îşi asumă întrucâtva rolul farmacologului cercetând influenţa medicamentelor asupra corpului uman, prin folosirea modelelor matematice în loc de experimente de laborator.
• Activitatea: Se foloseşte un model matematic pentru a urmări schimbările nivelului de concentraţie a medicamentelor în circulaţia sanguină, în condiţii variabile. Ei vor prezenta concluziile lor în instrucţiunile de folosire pentru pacienţi.
• Produs: Elevii scriu o foaie cu instrucţiuni destinată pacienţilor, despre folosirea şi efectele medicamentului.
• Profesia asociată: analist chimic în farmacologie

DocumenteCopyright


Partener Mascil: Olanda  

Materialele sunt publicate sub licența
CC BY-NC-SA 4.0.

Notice Inquiry Based Learning

Illustration inquiry based learning


twitter rss-feed newsletter freiburg-mascil@lists.ph-freiburg.de

Acest proiect este finanțat prin contractul nr. 320693 de către Uniunea Europeană prin al Șaptelea Program Cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.