Napóleonnal hadakoztunk és nyertünk

Április 25-én a KoMaTe (Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesülete) által , Napóleon és a Bécsi Kongresszus (1815) emlékére szervezett versenyen vettünk részt.
Kolozsvár középiskolásainak, hagyományosan megszervezett vetélkedő témája évről-évre változik, általában évfordulós eseményekre emlékezünk.
Ebben a tanévben iskolánkat egy 3 tagú csapat képviselte, a 10.C osztályból, melynek érdekes nevet választottunk „Horthy Miklós” a csapattagok: Borbély Levente, Kopenetz Attila illetve Palkó Gyula.

Mint minden versenyen, itt is egy erős mezőnnyel álltunk szembe. A felkészülés a megadott könyvészet alapján történt, amely tematikája kiterjedt a Napóleont megelőző francia forradalomtól egészen az 1815-ös Bécsi Kongresszusig.
A szervezők nagyon aprólékosan 5 fordulón keresztül próbálták felmérni tudásunkat. A legelső próba a villámkérdéseké volt, itt a jelenlevők 10 kérdésre kellett válaszoljanak. A második, a legnehezebb, a napóleoni háborúk és események vaktérképen való megjelölése volt. A harmadik és negyedik eléggé könnyűnek tűnt, ezek a licit illetve a keresztrejtvény próbákból álltak. Az utolsó, a legizgalmasabb feladatnak tűnt, egy felhívást kellett intézni Napóleon nevében a francia hadsereghez. Itt érdekesnél-érdekesebb alkotások születtek. Egyesek viccesen, mások meg komolyan szóltak a franciákhoz.
A zsűri értékelése szerint „Horthy Miklós fehér lovon bevonult Moszkvába”. Valószínű, hogy mind az 5 fordulón jól teljesítettünk, hiszen elsők lettünk.

Kopenetz Attila, Borbély Levente, Palkó Gyula (10. C)