Madárlesen az erdei iskolában

2016. június 14−18. között a Báthory István Elméleti Líceum II. B osztálya Szabó Éva tanító nénivel és Pop Hajnalka tornatanárnővel erdei iskolában vettek részt. Ennek a hétnek a témaköre a madarak megfigyelése volt.

Kedden reggel 10 óra körül érkeztünk meg csorgó esőben Torockóra. Miután elfoglaltuk a szálláshelyünket, a tanító nénivel megbeszéltük a házirendet, majd csapatokat alkottunk, akik együtt fognak dolgozni. A nap fénypontja a Románia gyakori madarai című jutalomkönyvek kiosztása volt, melyet minden gyerek megkapott, s hasznosíthatta a munkájában. A finom ebéd után játszás és pihenés következett. Ezután Madarak a művészetben című foglalkozás következett. Vacsora előtt sétáltunk és verset tanultunk Ferencz Imre Madárkirakat című könyvből. Evés után megalapítottuk a Torockó tévét és különböző műsorok keretében (Hírek, Időjárás-jelentés, Világnézet, Sport, Tánc, Főzzünk jót!, Reklám), megbeszéltük, lejátszodtuk a nap eseményeit. Lefekvés előtt az esti mese sem maradhatott el. A harkály meséjét hallgattuk meg a tanító néni felolvasásában.

Szerdán meg csütörtökön délelőtt hasonló program volt: reggel torna, reggelizés, madárfigyelő túrázás, ebéd, majd szabadprogram. Túrázásaink során, a messzelátó és határozó segítségével sikerült sok madárfajt megfigyelni. Egyik nagy élményünk a citromsármány beazonosítása volt.

Szerdán délután a csapatok megtervezték a saját projektjüket szombatra: a fecskét, szajkót, fakopáncsot, balkáni gerlét, kék cinkét, citromsármányt, őrgébicset tanulmányozták. A mi csapatunk a szajkóval foglalkozott. Munka közben madárhangokkal ismerkedtünk.

Minden délután volt valamilyen sporttevékenység: focizás, kosarazás, röplabdázás, de rendeztünk kendama-bajnokságot is.

Vacsora után megnéztük David Attenborough: A madarak élete című filmjét. Aztán jelentkezett a Torockó tévé, majd meseolvasással (Horgas Béla: Madaras néni meséje) zártuk a napot.

Csütörtök délután megérkeztek az ornitológusok, Veres-Szászka Judit és Papp Edgár (Murphy), akikkel kifeszítettük a hálót a másnapi madárgyűrűzéshez. A legjobban azonban az esti rókavadászatot vártuk. Ez egy olyan játék, melyben csapatokat alkotva, sötétedés után zseblámpákkal keressük a papírrókákat, melyeket előzőleg a tanító néni rejtett el. A Kakadu csapat nyerte a versenyt 55 begyűjtött rókával.

Péntek igazi madarász-nap volt. Már kora reggel kimentünk a kifeszített hálóhoz az ornitológusok vezetésével. A hálóban több madarat találtunk: mezei poszátát, citromsármányt, széncinkét, tövisszúró gébicset, barátposzátát és nagy fakopáncsot. Ezután következett a gyűrűzés, majd megmérték a madarak szárnyának hosszát és a súlyukat is. Miután alaposan szemügyre vettük mindeniket, közösen elengedtük őket. Ez volt a nap legnagyobb élménye.

Szombaton délelőtt örömmel és izgalommal vártuk a szülőket, rövid műsorral leptük meg őket. Élménybeszámolót tartottunk a Torockó tévé műsorai segítségével, táncoltunk, verset mondtunk, és minden csapat bemutatta az elkészített projekteket. A napot egy közösen elkészített és elfogyasztott finom gulyással zártuk.

Köszönjük, Tanító Néni, az élményeket, reméljük jövőre is elmegyünk majd erdei iskolába!