Sikeres évzárás a tehetséggondozásban

A tanév vége nemcsak a szokványos iskolai órák ,de az iskolában zajló egyéb fejlesztő tevékenységek végét is jelenti. Legalábbis egy vakációnyi időre.

A Báthory István Elméleti Líceum harmadik és negyedik osztályos tanulói ilyen értelemben is búcsúznak, azoktól az érdekes matematikai készségfejlesztő tevékenységektől, amelyekben részt vettek ebben a tanévben. Hetente egy-egy órában több tehetségfejlesztésben jártas szakember szervezett játékos matematikai foglalkozásokat azoknak a gyerekeknek, akik szeretnek különleges feladványokat megfejteni, logikai és matematikai játékokkal tölteni szabadidejüket. 30 negyedikes és 25 harmadikos diák találkozott rendszeresen a Szent Jóska kettes, illetve hármas termében, ami megtelt kellemes játék zajával , megfeszített gondolkodás csendjével és a csapatmunka izgalmas hangulatával.

A kis matematikusok feleletválasztós logikai és matematikai feladványokkal szórakoztak, stratégiát gyártottak egy-és több -válaszlehetősőgű tesztek optimális megoldására, ezek közben megtanultak jobban a dolgok mélyére tekinteni, figyelmesen értelmezni a feladványokat, de tanultak csapatban dolgozni is és elosztani a feladatokat úgy, hogy az a csapat számára a lehető legeredményesebb legyen. Sokat tanultak ebből is : azt, hogy bizonyos feladatoknak nem lehet egyedül eleget tenni , hogy amikor csapatban dolgozunk, a munka megfelelő elosztása és egymás támogatása legalább olyan fontos, mint az egyéni teljesítmény.

Játszottak is sok alkalommal: terceztek, tercpiramist alkottak, segítettek Sherlocknak nyomozni, megépítették polydron készletekből az összes létező szabályos testet, megnézték miből épül a focilabda. Volt mikor egymás ellen folyt a játszma: ki gyűjt több tercet, volt mikor együtt építették a piramist vagy csapatban próbálták kideríteni, hogy az angol halat tart-e, illetve hogy svéd lakik-e a piros házban.

A foglakozások során szerzett jártasságaikat tanítóiknak is bemutatták olyan műhelymunka keretében, ahol tanító és tanítvány együtt dolgoztak, a tanítók gyerekekként játszottak , a gyerekek pedig kis tanítókként mutatták be, milyen ügyesen használják az év során felfedezett matematikai játékokat.
A tevékenységsorozat a Báthory István Líceum és a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület közös szervezésében zajlott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTTSZ-M-15-008 kódszámú pályázat keretén belül. Tanulva játszással, játszva tanulással telt kellemesen a hetente együtt töltött idő. Most foglalkozásaik végéhez érkeztek kisdiákjaink. De ezek eredményei: gondolkozásban, problémakezelésben, hozzáállásban megmaradnak vakáció utánra is.


EMET_logo logoEEM ntp nyilasm

Megjelent a Szabadság, Bonifácz mellékletében (2016. június 17.).