Karácsonyi ajándék

Közismert tény, hogy a kolozsvári iskolák közül a legnagyobb és legimpozánsabb díszterem iskolánkban található. Több mint 200 négyzetméter területű, 350 férőhelyes, amely patinájával, az iskola múltját őrző szobrokkal a piarista korszak hangulatát idézi.

Piarista elődeinknek köszönhető ez a díszterem, akik az iskola építésekor szem előtt tartották a diákszínjátszás fontosságát, illetve az ünnep, a ünneplés szerepét a közösség nevelésében, az összetartozás élményének kialakítását. Ennek köszönhetjük, hogy ma Kolozsvár egyik legnagyobb díszterme iskolánkban található, s így helyet ad számtalan közösségi eseménynek, amely az erdélyi magyarság és magyar fiatalság összetartozás-élményét elmélyíti.

De első sorban a Báthory Líceum diákságának közösségi eseményeit szolgálja.

Ez a rangos szerep késztetett minket arra, hogy a díszterem hangosító rendszerét szakszerűen felújítsuk, hogy ezek az események maradandó élményt nyújtsanak mindenkinek.

Így került sor 2015. karácsonyán ennek a hangosító rendszernek felavatására iskolánk hagyományos karácsonyi ünnepségén, amelyen a negyedik osztályosok betlehemes játékát és iskolánk három kórusának műsorát hallgathattuk meg.

Az élmény valóban feledhetetlen volt, s ez úton szeretnénk megköszönni, a Bethlen Gábor Alapnak, a Báthory Szülői Szövetségnek, a Szent Mihály Plébániának és a Lyceum Alapítványnak a támogatást, amely nélkül nem jött volna létre ez a karácsonyi ajándék, amely nem csupán az iskola diákságának és tanári karának szól, hanem Kolozsvár magyar lakosságának is.