Vállalkozási verseny 5-8. osztályos tanulóknak

Papírkabát bankhitelből — avagy játékkereskedés felnőttesen

Negyedik alkalommal rendezte meg december 11-én délután a Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság napilap V-VIII. osztályos iskolásokból álló háromfős csapatok számára a Vállalkozz! elnevezésű versenyt, amelyen kolozsvári, magyarkapusi, vajdakamarási diákok kóstolhattak bele a vállalkozás titkaiba. Kolozsvárról az Apáczai Csere János és Báthory István Elméleti Líceum, valamint az Octavian Goga Iskola csapatai voltak jelen. A díszterem idén is megtelt izgatott diákokkal és a versenyszellem hangulatával, amelyet gyakran „fűszereztek” humoros epizódok. Összesen 21 csapat mérte össze tudását, rögtönzőkészségét, fantáziáját.

Előzetesen a versenyzők két téma közül választhattak feladatot maguknak, illetve kidolgozhatták mindkét témát: meg kellett figyelniük, hogy osztályukban hányan használják a Facebookot, és mire (kapcsolatteremtésre, szórakozásra, fényképek elhelyezésére, egyébre), továbbá arra kellett válaszolniuk, hogy van-e zsebpénzük, és ha igen, mennyi (havonta, évente), mire költik (édességre, tanszerre, könyvekre, egyébre), honnan származik (szülőktől, rokonoktól, mástól). A feladatok megoldásánál sokan odafigyeltek nemcsak a tartalomra, hanem a bemutatásra is, válaszaikat felméréssel illetve grafikonokkal gazdagították. Mindezt a zsűri előzetesen pontozta, ezt az eredményt a csapatok magukkal vitték a döntőre.
A rendezvény jó hangulatához már a csapatok bemutatkozása is hozzájárult. Szokás szerint azzal kezdődik a verseny, hogy a résztvevők ismertetik csapatuk elnevezését, de meg is magyarázzák a névválasztást, ez pedig sokszor nagyon szellemes, ötletes. Legtöbben tudatosan választanak nevet, valamely helyzetből kiindulva vagy közös szokásaikat, érdeklődésüket, nevüket emelve ki, és ezúttal is feltűnt az alaposság egyesek részéről, például a név jelentésének megmagyarázásánál. Példaként említünk néhányat: Brick heads (a tégla, mint építőanyag az összefogás eleme, várat építenek); Cégvezetők (mindhármuk álma, hogy céget vezessenek); Majoránna (mint motívum, mert az írásos varrás a legkedveltebb foglalkozásuk); 2+1 (egyenlő hárommal, mint a mesében, amely szerencsés szám); β (a görög ábécé második betűje); Atomhörcsögök (elválaszthatatlan barátok, s mind szeretnek rágcsálni).

A „vállalkozás”, a verseny lényege abból állt, hogy a csapatok egy-egy céget képviseltek, amely asztalokat, fogasokat és kabátokat gyártott, ennek érdekében pedig olyan részfeladatokat kellett teljesíteni, amelyek a gyakorlatban, tehát a valóságban is hozzátartoznak a vállalkozás, kereskedés folyamatához: kiinduló tőkével rendelkeztek, de hitelt is felvehettek, munkaeszközt vásároltak (papír, olló, egyéb segédanyagok), termeltek, a terméket reklámozták, majd igyekeztek minél jobb árban értékesíteni. Emellett kötelezettség is hárult a cégekre, mint a hitel és a kamat törlesztése, a műhely bérleti díjának, fenntartási költségeinek, munkabérnek, társadalombiztosításnak a kifizetése. Ezekre a folyamatokra a csapatoknak néhány perc állt a rendelkezésükre. A csapatokat verseny közben tanárok igazították el: bankhitelezésben, az eszközök megvásárlásában, a termékek eladásában, a pénzügyi elszámolásban segédkeztek.

A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga. Újvári Ildikó (elnök, a Szabadság főszerkesztője), Imecs Veronka (közgazdász, a Napsugár könyvelője), Káptalan Erna (tanár), Páll Gyöngyvér (szaktanár), Széll Levente (vállalkozó, Agrosel Kft.) olykor egészen árnyalatnyi teljesítménybeli különbségeket mérlegelt és osztályozott . A játékvezetői szerepkört az idén is Szilágyi Judit, a Báthory-líceum igazgató-helyettese rátermetten töltötte be.

Végül kialakult a végső sorrend, amit díjazás bizonyított. Minden résztvevő tulajdonképpen nyertesként távozhatott, mert a vetélkedő során kicsiben a nagyok versenyszellemét, annak előnyeit és hátrányait tapasztalhatta meg.

A verseny végén a csapatok a Szabadság napilap „feladatának” is eleget tettek: összefoglalták tapasztalatukat tetszés szerint élményszerűen, reklámszerűen vagy tudósításként.

Díjazottak
I. díj: Business Heroes csapata (Bíró Dániel, Sallai Márk, Urkán Péter)
II.díj: Minionok (Bugár Anna, Lupescu Kata, Kovács Kata)
III. díj: Napsugár (Orbán Emese Enikő, Lőrinczi Réka, Nagy Ecsedi Helga Enikő)
Különdíj: Trioreo (Dulf Evelin, Zágoni Kata, Kovács Dávid), mindannyian iskolánkból.

Napsugár gyermeklap díjazottjai: Cégvezetők csapata (Józsa Rebeka, Tóbiás Anett, Ferenc Emese); Kamarási kupecek (Nagy Júlia, Szabó Evelin, Nagy Hunor, Vajdakamarásról); Breackheads (Beke Szabó Bence, Iernilă-Virág Roland, Sprencz Róbert).

Szabadság díjazottjai: Beta (Pusztai Hanga Dorottya, Bálint Orsolya, Bánffy Zsófia), Kid Bid (Müller Tibor, Radó Áron, Vörös Ádám).

A beszámoló a Szabadság napilap 2015. december 15-ei számában jelent meg.