Báthorysok az Apáczai Matematika Kupa nemzetközi matematikaversenyen

Nagy örömünkre az idén, 2015. December 3-5 között iskolánk képviseletében részt vehettünk a XI. Apáczai Matematika Kupán, amely Pécsen volt megtartva. Itt hetedikes és nyolcadikos diákok mérhették össze tudásukat egyénileg és három fős csapatokban is. Iskolánkat három hetedikes tanuló képviselte, Bíró Mátyás-Péter, Fábián Dávid-László és én, Szabó Loránd. December 3-án reggel indultunk az iskola előtti parkolóból, Lőrinczi Annamária matematikatanárnő kíséretében. Bár az út nagyon hosszú volt, mindannyian elmondhatjuk, hogy jól éreztük magunkat, és ez az idő alatt a csapatunk is összerázódott. Kíváncsian vártuk, hogy megkapjuk a szobánkat a bentlakásban, mert ott találkozhattunk különböző országokban élő magyar tanulókkal. Érdekes élmény volt megismerni a szobatársaink országát, szokásaikat.

Másnap a versennyel kezdtük a napot. Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban írtuk dolgozatainkat. A verseny barátságos környezetben zajlott, összesen másfél óránk volt a feladatok megoldására. Ezek után közös programok következtek, majd az ünnepélyes eredményhirdetés. A csapatunk csapatversenyen I díjat, míg az egyéni versenyen jómagam II. díjat nyertem. A hagyomány szerint a két évfolyam csapatelsői közül az viheti el egy évre a vándorkupát, akinek a legtöbb pontja van. Így az idén a kupa a Báthory István Elméleti Líceum hírnevét ékesítheti. Köszönjük Szász Júlianna és Lőrinczi Annamária felkészítő tanárainknak, hogy résztvehettünk ezen a versenyen.

Délutan a város központjában sétáltunk, megnéztük többek között a belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-plébániatemplomot, mely a magyarországi török–iszlám építészet legjelentősebb alkotása, a Szent Péter és Pál Székesegyházat. Másnap reggel kissé fáradtan, de jó élményekkel gazdagodva utaztunk haza. Azt hiszem, ez a verseny örökre egy pozitív élmény marad.

Szabó Loránd

További részletek a versenyről itt.