Magyar tannyelvű általános iskolák II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenye

2015. április 30. és május 3. között Nagyváradon rendezték meg a magyar tannyelvű általános iskolák II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyét. (http://nmmv2015.licromcat.ro)

A verseny a középiskolások nemzetközi versenyének mindájára azzal a céllal született, hogy a Kárpát-medence különböző régióiból érkező mintegy 160 magyar anyanyelvű általános iskolás diák összemérhesse matematikatudását. Helyszíne évente változik, minden második évben valamely határon túli magyarlakta területen szervezik meg. E rangos nemzetközi megmérettetést három fontos tényező mozgatja és köti össze: az anyanyelv és a matematika szeretete és tisztelete, valamint a találkozókon születő vagy megerősödő barátságok. A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny lehetőséget ad az egységes magyar matematikai nyelv megteremtésére, a szabadidős programjának szerves részét képező kirándulások pedig alkalmat adnak a különböző országok magyarlakta tájainak, kultúrájának, történelmének és szokásainak megismerésére.

Az idei versenyen iskolánkat Bonta Renáta Britta 5.C, Pulbere Dávid 7.C és Fazakas Borbála 8.C osztályos tanulók képviselték. Bonta Renáta 7. helyezést (dicséret), Pulbere Dávid 9. helyezést (dicséret), míg Fazakas Borbála 1. helyezést (I. díj) ért el.

Fazakas Borbála élménybeszámolója:
„Április 30-án három báthorys diák utazott Váradra, a II. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny idei helyszínére. Kissé vegyes érzelmekkel indultunk el, talán néha még féltünk is a közelgő versenytől, de ezt a hangulatot hamar felváltotta a kellemes izgatottság. Egy pár órás utazás után kíváncsi arccal érkeztünk meg a szállodánkba, ahol a szervezők mindannyiunkat barátságosan fogadtak. Később részt vettünk az ünnepélyes megnyitón, majd egy kiadós alvás után, végre eljött a verseny ideje. A négy órányi matekezést pedig sok-sok érdekes és pihentető program követte a megmaradt napokban: meglátogattuk a nagyváradi várat, megnéztünk egy ijászbemutatót, moldvai csángó táncokat tanultunk, sőt, a fiúk még egy futballbajnokságon is összemérhették erejüket. Így, a vasárnapi díjkiosztó után fáradtan, de elégedetten érkeztünk haza. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy megérte sokat készülni erre a versenyre: a sok szórakoztató programnak,az új és régi matekes barátoknak köszönhetően ez a verseny egy hihetetlen élmény maradt.”