Marosvásárhelyi élményeink

2014. októberében kezdődött az egész. Sok pontszerzés és kitartó felkészülés után, szép eredményeket értünk el a megyei Matematika Pontszerző Verseny döntőjén.
Kolozs megyét négyen képviseltük az országos megmérettetésen: Pap Fruzsina, Váradi Kámea, Gál Péter a Báthory István Elméleti Líceumból és Kaszta Emmánuel a Református Kollégiumból.

Március 20-án, péntek délután, Szabó Éva és Fábián Kinga tanító nénikkel elindultunk Marosvásárhelyre, a nagy kihívásra. Este 6-kor a díszteremben megnyitó várt ránk. Megismertük a vetélytársainkat, a verseny elnökeit és a szervezőket. A negyedik osztályosok néptáncfellépése elbűvölt bennünket, elfeledtette velünk, hogy versenyre jöttünk.

Másnap reggel volt a verseny írásbeli próbája. A feladatokat egy nagyon kedves kecskeméti matematikatanár találta ki, Brenyó Misi bácsi. Egyik kedvenc feladata,mely a valósághoz kapcsolódik, a következő volt:

Misi bácsi ebben az évben ünnepli 75. születésnapját. Állítsd elő a 75-öt az 5-ös és 7-es számok segítségével! Egy előállításban legfeljebb hét számjegyet használj (a számjegyek lehetnek egyformák is). Alkothatsz kétjegyű számokat és használhatod a négy alapműveletet, de zárójeleket ne használj!

Jó fejtörő volt minden korosztály számára. Legnagyobb öröm az volt, hogy olyan megoldást is írtak a versenyzők, amire Misi bácsi nem is gondolt, pl. 5775 : 77=75

Verseny után megnéztük a Teleki Tékát, ahol a legérdekesebb dolgok a könyvek és a kámeák voltak. Majd a bábszínházban az Ördögverő jóbarátok szórakoztattak.
Az ízletes ebéd után megbeszéltük a feladatmegoldásokat, majd Dr. Oláh Gál Róbert matematikus tartott nekünk előadást a Bolyaiakról. Aztán megnéztük az állatkertet.

Este hét körül megtudtuk az eredményünket. Vacsora után játszóházban vehettünk részt.
Másnap a díjazás után bemutatták a „gömböcöt”. Hasonlít a keljfeljancsira. Ez magyar matematikus találmánya. Egy gömbszerű tárgy, amely minden helyzetből visszatér az egyetlen stabil állapotába. Nagyon érdekes volt.

Sok szép élménnyel gazdagodva, örömmel tértünk vissza Kolozsvárra. Szerettük ezt a versenyt. Közelebb kerültünk a matematikához, és sok barátot szereztünk.

Pap Fruzsina (3. osztály)

Váradi Kámea (4. osztály)