Diákszínpad a Báthoryban

Iskolánkban gazdag hagyománya van a diákszínjátszásnak. Már az 1579-es alapítást követő második esztendőben a színpadról is hallani a hajdani diákok hangját. A Romániai Magyar Irodalmi Lexikonban olvashatjuk: „Az első jezsuita iskoladrámát 1581-ben adták itt elő; a fiatal Mikes Kelemen is színpadra lépett 1702-ben a Farkas utcai gimnáziumban.

E rövid írásnak nem célja diákszínjátszásunk több évszázados történetének a feltérképezése, annyit azonban megállapíthatunk: a nagy múltú hagyomány olyannyira kötelezte az iskola mindenkori tanárait és diákjait, hogy ha néha el-elhalkult is, véglegesen soha el nem némult a színpadi szó. Mindig akadtak lelkes diákjai az intézménynek, akik hittel hirdették a nemes eszméket, vagy egyszerűen csak szórakoztatni akarták társaikat. Az egymást követő nemzedékek ily módon a hagyomány ápolói, s ugyanakkor újabb és újabb színjátszó együttesesek alapítói is.

2000 novemberében alakult az a csoport, amelynek alapító tagjai s későbbi folytatói is megérdemelnek egy rövid fejezetet a Báthory diákszínjátszóinak krónikájában. Álljon itt a Thália-csoport alapítóinak névsora: Bács Biális László, Böjthe Alex, Gáll Katalin, Gönczi Tamás, Kovács Erzsébet, Köllő Csongor, Szabó Zoltán, Szilágyi Levente, irányítójuk Sárkány Jenő magyartanár.

Eredeti célkitűzésünk a magyar drámairodalom méltánytalanul elfelejtett illetve a hivatásos társulatok által ritkábban játszott alkotásainak bemutatása. Főleg népies tárgyú vígjátékok bemutatására törekedtünk. Célközönségünk az általános és középiskolai tanulók.

Bemutatott darabok:
1. Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné (2001. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

2. Illyés Gyula: Tűvétevők (2002. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

3. Bilisics Márton: Kocsonya Mihály házassága (2003. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

4. Szigligeti Ede: Liliomfi (2004. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

5. Vörösmarty M. – Görgey G. A fátyol titkai (2005. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

6. Tamási Áron: Énekes madár (2006. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

7. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (2007. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

8. Méhes György: A peleskei nótárius (2008. ápr.)
Rendező: Sárkány Jenő

9. Slavomir Mrozek: Károly (2009. ápr.)
Rendezők: Timár Ágnes, Sárkány Jenő

10. Robert Thomas: Nyolc nő (2009. máj.)
Rendező: Sárkány Jenő

11. Moliere: A pipogya férj, A kényeskedők, Doktor Fregoli (2010. ápr.)
Rendező: Lupea Amália

12. Tamási Áron: Tündöklő Jeromos (2011. ápr.)
Rendező: Lupea Amália

13. Kisfaludy Károly: Csalódások (2012. ápr.)
Rendezők: Lupea Amália, Sárkány Jenő

14. Eugene Labiche: A Lourcine utcai gyilkosság (2014. ápr.)
Rendezők: Darvay Botond, Zágoni Melinda

(2013-ban nem volt előadás)

Az Énekes madár című Tamási darabot bemutattuk a nagyszebeni nemzetközi színházi fesztiválon 2006. májusában.

A 2008-ban Szilágycsehben megrendezett PADIF- on A helység kalapácsa dramatizált változatával vettünk részt, amelyen a Szemérmetes Erzsókot alakító Toma Angalit a női alakítás díját nyerte.

A csoport volt tagjai közül ketten (Köllő Csongor és Sigmond Rita) a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei. Udvari Tímea és Rácz Endre végzős színinövendékek, Incze Alíz és Zongor Réka a BBTE színinövendékei.