Óriási kvíz-verseny és SimpleX torta


Tehetségdélután a SimpleX Egyesületnél
2016. május 23-án, Csíkszeredában a Márton Áron Gimnázium dísztermében, ünnepléssel egybekötött matematikai tehetségdélutánt szervezett a SimpleX Egyesület. A rendezvény az egyesület által a tanév során kéthetente tartott, egész Csíki-medencére hatodik éve kiterjedő tehetségfejlesztő szakkörök záróünnepélye volt, de ugyanakkor nyitott volt minden érdeklődő számára (képeket a rendezvényről itt nézhet).

Óriási kvíz-versennyel fejeztük be a tanévet, amelyre pontosan 100 – IV-VIII. osztályos – gyerek nevezett be, 21 csapatot alkotva, a következő iskolákból:

Csíkbánkfalva Márton Ferenc Általános Iskola
Csíkmadaras Kiss Ferenc Általános Iskola
Csíkrákos Cserey Mihály Általános Iskola
Csíkszentdomokos Márton Áron Általános Iskola
Csíkszentimre Arany János Általános Iskola
Csíkszentkirály Vitos Mózes Általános Iskola
Gyimesközéplok Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola
Csíkszereda József Attila Általános Iskola
Liviu Rebreanu Általános Iskola
Nagy Imre Általános Iskola
Nagy István Művészeti Középiskola
Petőfi Sándor Általános Iskola
Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium


 

A kvíz-versenynek hat témaköre volt: geometriai jellegű számlálási feladatok, igaz-hamis feladatok, gyufás feladványok, számlálási feladatok, becsléses feladványok, illetve egy meglepetés kategória. Ezekben a témakörökben különböző nehézségű (5,10, 15, 20, 25 pontos) feladatok sorakoztak.
A verseny folyamán, a megállapított sorrend szerint minden csapat pontosan egyszer került választás elé: ekkor választottak egy kategóriát és egy pontszámot (nyilván olyat, amit még más csapat nem választott). A döntés pillanatában a feladat nem volt ismert. Ha a feladatot az adott idő (3-5 perc) alatt megoldották, akkor összpontszámuk a feladat pontszámának kétszeresével nőtt. Ha nem sikerült megoldaniuk, akkor az addigi pontszámukból a feladat pontszámát levontuk. A többi csapat is oldotta a feladatot. Nekik, ha a feladatot megoldották, összpontszámuk a feladat pontszámával nőtt. A csapatok a verseny közben (három fordulóval a vége előttig) követhették a verseny állását.
Habár a verseny közel három órát tartott, rendkívül izgalmasra sikeredett, a gyerekek és az őket kísérő tanítók, tanárok, szülők végig nagyon jól szórakoztak. Ízelítőként például a becslés kategóriában a csíkszeredai Szabadság téren nemrég felavatott teljes alakos Márton Áron szobor magasságát kellett a gyerekek egy kép alapján megbecsüljék, vagy arra kellett választ adjanak, hogy hány AA jelű Duracell elem tömege 1 kilogramm (ezt úgy, hogy minden csapat kapott egy-egy elemet). Aki még tovább is szeretne csemegézni a kihúzott feladatokban, az itt megteheti.
A feladatokat kezelő programot a tavalyhoz hasonlóan idén is a csíkszeredai Sapientia Egyetem matematika-informatika szakcsoportja biztosította.
Habár a legfontosabb az volt, hogy a gyerekek matekezéssel, együtt gondolkodással, és ezáltal szórakozva töltötték a délutánt, minden versenyen vannak legtöbb pontot elérő csapatok.

I. díjasok (holtversenyben) a Nagy Imre Általános Iskola YOYO nevű csapata: Faur Anita, Tamás László (VI. o.), Nagy Mátyás (VII. o.), Kiss Júlia Boróka, Orosz Anita (VIII. o.), illetve a Petőfi Sándor Általános Iskola Mindcések nevű csapata: Baranai Krisztián, György Viktor, Ilyés Dalma, Mihály Dániel, Nagy György Sámuel (VIII. o.)

II. díjas a Nagy Imre Általános Iskola SZFECS nevű csapata: Mihály Tamás (V. o.), Ambrus Márk, Toth Emese (VI. o.), Csibi Alexandra, Egri Csongor (VIII. o.)

III. díjas a Nagy István Művészeti Középiskola Fortissimo nevű csapata: Benedek Márton, Lukács Sándor, Mihály András Ferenc, Páll Ákos (mind IV. osztályosok!)

Az eredményhirdetést követően érkezett a – már hagyományossá vált – óriási SimpleX torta, amiből még repeta is jutott kicsiknek nagyoknak egyaránt.

A már hatodik éve az egész Csíki-medencére kiterjedő matematikai tehetséggondozó szakkörök, és ez a rendezvény nem jöhetett volna létre a következő emberek nélkül (zárójelben az évfolyam, akikkel idén foglalkoztak): Csapó Hajnalka (VII. osztályosok), Csata Lili (VI. osztályosok), Páll R. Olga (VIII. osztályosok), Tamási Csaba (V. osztályosok), valamint Zsombori Gabriella (IV. osztályosok).

Nagyon sok IX-XII.-es, Márton Áron Főimnáziumban tanuló diák vállalt idén is önkéntes munkát, hogy a rendezvény olajozottan működjön. Ők kora délutántól estig segítették a gyerekeket és bennünket. Ezúton is nagyon szépen köszönjük nekik munkájukat!

A rendezvényt szakmailag még a következő SimpleX tagok segítették: András Szilárd, András Zsuzsanna és Dénes Margit.