Ex libris – nemzetközi grafikai pályázat

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT), a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK), mint együttműködő szervezetek a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) közreműködésével grafikai pályázatot hirdetett meg Ex Libris néven.
A pályázatra benevezhetett minden általános vagy középiskolai diák, továbbá minden olyan fiatal – egyetemista vagy szabadúszó, aki nem töltötte be 30. életévét.
A benyújtott munkák készülhettek bármilyen grafikai-manuális vagy digitális technikával. Nem volt témabeli megkötés, az elkészült munkákat az ex libris elvárásaihoz kellett kötni. Maga a kép lehetett vers-, próza-, vagy egyéb szabadon választott illusztráció.
A pályázat két fordulós volt. Az első fordulóban 30 pályamű került beválogatásra, amely kiállításra is került, a második forduló alkalmával a zsűri döntött a díjazást illetően két – diák és fiatal felnőtt – kategóriára vonatkozóan.
Több mint 100 nagyszerű alkotás érkezett, több településről (Budapest, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyimesközéplok, Csatószeg, Csíkszentsimon, Nyíregyháza, Várpalota, Legyesbénye, Bihardiószeg, Sárvár, Sárospatak, Gyergyóalfalu Szolnok és Sepsiszentgyörgy).
A két kategóriában olyan tehetséges fiatalok nyújtottak be kiemelkedő pályaműveket, alkotásokat, akikről úgy gondoljuk, hogy a következő időkben együtt tudunk dolgozni, avagy végig tudjuk kísérni pályájukat, proaktivitásuk miatt.
A beválogatott pályamunkákból október 31-én, este 6 órától a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház, Karancsi Sándor termében kiállítás nyílt.

A kiállításról, valamint a kiállított munkákról készült képek megtekinthetők az Alapítvány facebook oldalán.

Az eseményről megjelent néhány cikk elolvashatók az alábbi linkeken:
Pethő Melánia: Pályamunkákból kiállítás (Gyergyói Hírlap – 2013. november 4.)
Miklós Réka : Ex Libris – nemzetközi grafikai kiállítás Gyergyószentmiklóson (Harghita Népe napilap – 2013. november 4.)
Híradó (Fény Tv – 2013. november 4., a műsor 7:29 percétől)

A tevékenység része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlott. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply