BÖSZ Gólyatábor

A KMDSZ Biológia-Ökológia Szakosztálya október 25-27. között Nagybáron szervezte meg a biológus és ökológus hallgatók gólyatáborát, melyen összesen 40 személy vett részt (ebből 3 oktató, 12 szervező és 25 gólya).
Az alábbiakban a szervezők beszámolóját olvashatjuk.

Elérkezett a várva-várt nap, végre péntek, viszont nem akármilyen, hanem az V. BÖSZ Gólyatábor kezdete. Nekünk, szervezőknek hasonlóan kezdődött ez a nap, mint minden eddigi tábor napja. Felkeltünk, reggeliztünk és rohantunk a sok táborkellékkel, ruhával, étel alapanyaggal a buszsofőrrel megbeszélt találkozási helyhez, a Magyar Opera parkolójához. Ezzel ellentétben a gólyák napja eltérően kezdődött. Korábban keltek, mint mi és a nagy táborra felpakolt táskájukkal nem a buszhoz indultak, hanem az egyetemre azért, hogy parciálist írjanak.
A kemény megpróbáltatás után rögtön indultak a találkozási helyre, mert indultunk is Nagybárra.
Indulás után rögtön el is kezdtük a gólyákkal a barátkozást, majd egy rövid csevegés után felállítottuk a tábor szabályait. Miután mindenki megértette ezeket, neki is vágtunk már a buszon az ismerkedős játékoknak egészen addig, ameddig véget nem vetett ennek a gyönyörű táj, amit megcsodálhattunk a buszból.
A buszról leszállás után rögtön nekivágtunk a gólyák „megtörésének” egy könnyű ügyességi játékkal egészen a táborhelyig, ahol kis időt szántunk a kipakolásra és a hosszú út kipihenésére. Ebéd után nekikezdtünk a csapatok kialakításához, majd a csapatépítő játékokhoz, melyek különösen jól mentek a csapatoknak. A nap fénypontja a kerekasztal beszélgetés volt, ahol mindenki őszintén elmesélte első tapasztalatait az egyetemről, beleértve a pedagógusokat is.
A beszélgetés után sokkal családiasabb lett a hangulata a tábor lakóinak, ami a vacsoránál és a vacsora után is érzékelhető volt.
Második nap korán kelt a tábor, mivel egy  közelben levő, pedagógusok által jónak ítélt fás területet térképeztünk fel. Ezalatt a túra alatt a pedagógusok és a tapasztaltabb diákok beavatták az elsőéveseket a biológia terep részébe, így mutattak be élőlényeket és élőhelyeket, amelyet a tapasztalatlan emberek észre sem vennének. Ezt a néhány órás terepgyakorlatot nagyon élvezték a gólyák, de a felsőbb évesek is. Ilyenkor rengeteg érdekességet tudhatunk meg egymásról és
egymás szakterületéről. A terepezés vége felé már rendesen kimerült az emberek többsége, ezért a visszatérés után csak egy nagyobb pihenő elteltével és egy finom ebéd után folytattuk a vetélkedőket. Az estét egy zenés eseménnyel fejeztük be, ahol az emberek kedvük szerint beszélgethettek és táncolhattak.
A tábor utolsó napján már az emberek többségének nehézkesen ment az ébredés, de egy élvezetes bemelegítő staféta játékkal sikerült feldobni az emberek kedvét és hangulatát. A reggeli után egy kerekasztal-beszélgetés kezdődött, melyen az egyetemi diákéletről és a biológia és ökológia szakokon folyó kutatásokról beszélgettünk el. A beszélgetés után kis várakozással, de sikerült megebédelnünk, mely után rögtön a nyertes csapat kihirdetése, az oklevelek és a
díjak kiosztása következett. Ezt követően összecsomagoltunk, kitakarítottunk és fájó szívvel, de elindultunk haza.
Végeredményként, mi szervezők úgy érezzük, hogy kisebb időeltolódásokkal, de sikerült végigvigyük az előre megtervezett programot, amelyet mi is és a gólyák is nagyon élveztünk, továbbá alkalmunk volt megcsodálni egy gyönyörű tájat és biológusként is megfigyelni.
A gólyatábor után az egyik szervezőnk alaposan kikérdezte a gólyákat. A válaszok közül néhányat kiválogattunk:

- Mire számítottál, mikor a BÖSZ gólyatáborról hallottál?

- Arra számítottam, hogy megismerhetem az egyetem többi diákját, nem úgy, mint az egyetemen, hanem egyetemen kívül, a piszkos oldalukat. Sejtettem, hogy próbára fognak tenni, és azt is, hogy más lesz, mint a suliban volt. Nem is volt táncpróba meg hasonlók, inkább az egyetemi életünkre készítettek fel.

- Hogy tetszett a gólyatábor? Melyik volt a kedvenc programod?
- A túrázás tetszett a legjobban, mivel én pont ezért jöttem erre az egyetemre. Kicsit kimerítő volt, de semmi az akadálypályákhoz képest. Az is nagyon tetszett.

- A kerekasztal-beszélgetések hasznosak voltak?
- Nekem tetszett, főleg amelyik az egyetemi életet mutatta be. A képeken is mindenki vidám volt, annak ellenére, hogy több helyen térdig vízben mászkáltak.

- Hogy jöttél ki a felsőbb évesekkel?
- Nem volt baj velük, mindenben segítettek és sokat meséltek. A másodévesekkel nagyon jó volt elbeszélni, hogy mennyire nem vészes az első év, megnyugtattak. De a többiek is mind arról meséltek, hogy jó itt tanulni.

- Mit üzensz a jövő elsőéveseinek?
- Hogy ne hagyják ki. A helyszín gyönyörű, a szervezők mindent beleadnak, hogy jól érezzük magunkat…

A tevékenység szakmai része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának keretén belül zajlott, amelyet a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázata támogat.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply