XVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia

A Kolozsváron 1998 óta évente szervezett reál- és humántudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) olyan tudományos verseny, amelyben a reál- és humántudományok különböző szakterületein versenyben levő romániai (és külföldi) felsőoktatási intézmények hallgatói összemérhetik saját kutatási eredményeiket, szakmai tudásukat.
Az ETDK előzményei a kilencvenes évek elején a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és szakosztályai által megszervezett helyi szintű versenyek. Az első országos jellegű konferenciát 1998 decemberében tartottuk. 2003-ban az ETDK színvonalát a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte. 2007-től a konferenciát a kezdetektől pártoló Babeş-Bolyai
Tudományegyetem (BBTE), illetve a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI), a BBTE magyar tagozata oktatóinak háttérintézménye az ETDK társszervező intézményei. 2010-ben a Magyar Rektori Konferencia közös nyilatkozatot fogadott el, amely alapján a kolozsvári ETDK az egyedüli erdélyi reál- és humántudományi konferencia, amely nevezhet munkákat az említett tudományterületeken belül a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.
(Az OTDK-ról további részletek: www.otdt.hu). Az eddigi tizenöt konferencián 2389 tudományos munkát mutatott be több mint 2100 kolozsvári, valamint más egyetemi központokból érkező hallgató, összesen kb. 800 hazai és külföldi egyetemi oktató, kutató, szakember segítségével, közreműködésével.
A konferenciára jelentkezők március 14-ig regisztrálhattak az ETDK honlapján.
Kezdetben 335 dolgozattal jelentkeztek. Ezt követően a szakdolgozat írás módszereiről szerveztünk előadássorozatot
a jelentkezőknek, amely nemcsak kisebb-nagyobb útbaigazítást adott, de egy frissebb, esetleg még nem ismert perspektívából mutatta be a dolgozatírás lehetséges fortélyait. Az előadások két kategóriában zajlottak, március 20-án dr. Keszeg Anna a Társadalomtudományi szekciókat látta el hasznos információkkal, a Természettudományi szekciók résztvevőit pedig március 27-én dr. Simon Károly avatta be a dolgozatírás mesterségébe. A bemutatók után közvetlen, kötetlen beszélgetésre került sor. Az előadások helyszínéül a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szolgált.
A kezdeti jelentkezést követően a diákok dolgozataik kivonatait kellett eljuttassák a szervezőkhöz. Az előző évekhez képest idén hatalmasat ugrott a jelentkezők száma, április 8-át (amikor véglegesen lezártuk a jelentkezést) követően ugyanis 294 kivonat érkezett be, ezzel megdöntve az eddigi rekordot. Az összesítést követően a dolgozatokat 31 szekcióba soroltuk. Végül 250 dolgozat gyűlt össze az április 26-i határidőig. (A kivonatok megtekinthetőek az ETDK honlapján.)
A konferencia kezdete előtt május 15-én dr. Kádár Magor Hogyan tartsunk sikeres prezentációt? című bemutatója következett. A résztvevők a prezentációik elkészítéséhez kaptak segítséget és tippeket.
A XVI. ETDK programja május 23-án, csütörtökön 17 órakor hivatalos megnyitóval indult. Fellépett a Visszhang kórus, illetve előadást tartott dr. Mérő László A pénz biológiája címmel.
A következő 3 napban az érdeklődők a szekcióelőadásokon kívül várostúrán vehettek részt, színházi produkciót tekinthettek meg a BBTE Színház és Televizió kar – színészet szak – III. évfolyam előadásában, néptánc-estre mehettek, illetve további szakértői előadásokon vehettek részt.

Május 26-án, vasárnap a díjátadó gálával lezárult a XVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia. Az ünnepség a ContemporARTis Transylvaniae koncertjével kezdődött, majd a köszöntő beszédek következtek. Vetési Imola, az ETDK főszervezője, dr. Szabó Árpád Töhötöm, a KMEI elnöke, Rés Konrád, a KMDSZ elnöke, dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, majd dr. Soós Anna, a BBTE Magyar tagozatért felelős rektorhelyettese üdvözölte az egybegyűlteket.
A díjátadó után egy állófogadáson vehettek részt a gála meghívottjai, közben a Plan B zenélt.

ETDK szervezőcsapata

A tevékenység része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlott. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.
A pénzügyi lebonyolítást a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) vitelezi ki a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) háttértámogatásával.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply