Konfliktus-menedzsment képzés

Szakmai fejlődéssel, élményekkel és gyakorlatias tanácsokkal gazdagodtak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének másod- és harmadéves diákjai a 2013. november 1-3. közt megszervezett konfliktuskezelés képzésen, Tordaszentlászlón.

A képzésen húsz kommunikáció szakos diák vett részt, akik az évek során valamilyen szakmán belüli területen kiemelkedő eredményeket értek el. A képzésvezető, Kádár Magor azonban arra is kíváncsi volt, hogy a nyilvános eredményeken kívül miben tartják magukat különlegesnek, így a hétvégét ezekkel beszámolókkal indították. Mindenkinek be kellett számolnia egy olyan különlegességről, amely csakis rá jellemző. Ha a többiek úgy gondolták, hogy rájuk is érvényes az a bizonyos állítás, akkor az illető ölébe kellett ülniük. Addig játszották, amíg mindenkinek meg nem találták a sajátosságát, egyediségét, a vicces helyzetek pedig nagyon jól oldották a feszültséget.

A következő feladat egyéni tevékenység volt, mindenkinek rajzolnia kellett egy címert, ami jellemzi őt. A későbbiekben bemutatták, értelmezték a címereken megjelenő szimbólumokat. Ez a feladat is nagy sikernek örvendett, mert még azokról az emberekről is megtudtak új dolgokat, akikkel évek óta szinte minden nap találkoznak.
A képzés során többször is olyan gyakorlati feladatot kaptak a hallgatók, ami konfliktusokat generálhat közöttük. Ezek a tevékenységek rávilágítottak arra, hogy a konfliktushelyzetek megoldásához alkalmazkodásra van szükség.
A képzés elméleti részénél meghatározták, mit is jelent számukra a konfliktus, aztán részletesen beszéltek a személyen belüli, a személyek/csoportok közötti, a szervezetek közötti, valamint a társadalmi konfliktusokról. A konfliktusok fajtái, majd a konfliktus-kialakulás lépései után a különböző megoldásokról, vagyis a konfliktuskezelési módszerekről tanultak.

A közös hétvége utolsó óráiban kiértékelték a gyakorlati tevékenységek tanulságait, újonnan szerzett tapasztalataikat. A képzést mindenki pozitív gondolatokkal zárta, tanulságosnak tartotta, sőt, néhányan azt is jelezték, hogy a későbbiekben akár konfliktuskezeléssel is foglalkoznának.

Néhány benyomás a résztvevőktől:

„Már úgy indultam otthonról, hogy biztos nagyon vagány lesz, a tanár úr előadásmódját meg a körülményeket ismerve, de az elvárásaimat is túlhaladta a képzés. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar, kellemesen és eredményesen telhet a képzés, és hogy ilyen fogadtatásban fogunk részesülni. Ami számomra egy élmény volt az, hogy azok a nagyon különböző emberkék a csoportunkból és a másodévesek, akiket én nem is ismertem, mennyire jól összehangolódtunk, nagyon vagány és hasznos csapatépítő jellege volt, sokkal közelebb kerültem a csoporttársaimhoz és a tanárunkhoz.”
„Számomra egy nagyon hasznos hétvége volt, bár sajnálom, hogy ilyen keveset tartott. Ahhoz, hogy az ember elmélyüljön egy bizonyos témában, több időre van szükség. Alátámasztotta bennem az eddigi megérzéseimet és kitisztította a konfliktusok megoldásával kapcsolatos képemet. Mivel szeretnék a jövőben konfliktuskezeléssel foglalkozni, a hétvége egy tökéletes kezdet. Olyan tippeket, illetve megoldásokat hallottam, amelyeket nemcsak szakmailag, hanem a mindennapi életben is fel tudok használni.”
„Nem mindennapi lehetőség volt, úgy gondolom, igazán kár lett volna kihagyni. Hasznos volt a közösség szempontjából, mivel egy kicsit keveredett és egymásra hangolódott a másod- és harmadév, de természetesen egyénileg is hatással volt rám. Mivel a konfliktuskezelés téma önismereti kérdésekkel és játékokkal volt felvezetve, alkalmam nyílt, hogy felfedezzem új oldalaimat, az újonnan szerzett információkat pedig magamra is vonatkoztattam, valamint másokon is alkalmazhatom. Csupa jó és hasznos dolog!”
„Számomra a konfliktuskezelés egy nagyon aktuális téma hisz úgy szervezetben, egyetemen, mint otthon a családban néha konfliktusokba keveredek, amiket kezelni, orvosolni kell. Hasznos, gyakorlatias hétvége volt, és a szakmai tréningen kívül volt alkalmunk jobban megismerni egymást.”

A teljes beszámoló elolvasható a BBTE-Kommunikáció honlapján.

A tevékenység része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlik. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply