Pályaorientációs és anyanyelvápoló tábor a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület szervezésében

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület (NyMTE) ösztöndíjasai számára szervezett pályaorientációs és anyanyelvápoló minitábort Kolozsváron 2022. augusztus 31. és szeptember 3. között. A tanulók Nagyváradtól Gyimesbükkig, Erdély és Partium különböző településeiről érkeztek.

Az egyesület tíz ösztöndíjasát fogadta augusztus 31-én Kolozsváron a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén. A résztvevők mindannyian 12. osztályos tanulók a 2022/2023-as tanévben, számukra igyekeztek a szervezők minél szélesebb körű képet nyújtani a pályaválasztás lehetőségeiről, legfontosabb szempontjairól Kolozsváron, és nem csak, illetve nyelvi, irodalmi témákat is érintettek a kétnapos rendezvény során. A táborban való részvétel a tanulók számára ingyenes volt, a szállás és étkezés költségeit az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács biztosította.

A tábor programpontjai közt szerepelt találkozás és beszélgetés Péntek János nyelvészprofesszorral, a NyMTE elnökével, míg Nagy Anna magyartanárnő, az egyesület alelnöke szórakoztató és rendkívül hasznos anyanyelvi feladatokat hozott a tanulóknak. Bedő Aranka magyartanárnő, a NyMTE táborainak állandó előadója, szervezője és felügyelője nyelvhelyességi kérdéseket tisztázott a tanulókkal,  de az irodalmi elemzés kreatív megközelítési lehetőségeit is boncolgatták közösen. Péntek Imre, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének igazgatója egyetemválasztási szempontokat vett górcső alá a tanulókkal.

A tábor ideje alatt látogatást szerveztek a „Lucian Blaga” Központi Egyetemi Könyvtár épületébe, ahol Kovács Eszter nemcsak az épület és a négymilliós gyűjtemény történetét mondta el ösztöndíjasainknak, de a raktár labirintusában is körbevezetett és a könyvtári könyvek „életéről” is megosztott számos érdekességet. A BBTE főépületében tett látogatást Bilibók Renáta, a BBTE kommunikáció és PR-irodájának munkatársa vezette, míg a Sapientia EMTE kolozsvári karának épületét Erdei Virág mutatta be a több méterrel a felszín alatt található stúdiótól a gyönyörű kilátással rendelkező könyvtárig. A tábort városnézés zárta: Máthé András-Árpád vezetésével az eső ellenére is izgalmas volt felfedezni a Főtér és környéke egyértelmű és rejtettebb látnivalóit.

Szeptember 3-án ért véget a pályaorientációs és anyanyelvápoló tábor, amelynek során tudással és élményekkel gyarapodtak a résztvevők és szervezők egyaránt.

IMG-20220903-WA0005

Bookmark the permalink.

Comments are closed.