A Válaszúti Szakiskola diákjai harmadik éve pályáznak az Ady Endre-ösztöndíjra

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja keretében) az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács 2017-ben az NTP-ADY-M-17-0004 kódszámú pályázat alapján nyílt pályázatot hirdetett a romániai magyar nyelvű közoktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

A 2017–2018-as tanévben 17 diákunknak ítélték meg ezt a támogatást. A X. és a XI. osztályos diákjaink részesülnek ebben a lehetőségben. Az osztályfőnökök jelölik ki az osztályainkból azokat a diákokat, akik kiemelkedően tehetségesek, szociálisan hátrányos helyzetben vannak, viszont tanulmányi eredményeik, magaviseletük, társaikhoz való viszonyulásuk, feladatokhoz való hozzáállásuk kifogástalan.

A kiírásnak megfelelően a sikeresen pályázó diákokat egy jelentős összeggel támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A pénzösszeg felhasználásáról minden esetben a diákok, a szülők és az osztályfőnökök közösen döntenek. Sok esetben a család olyan eszközök, tárgyak, önrészek fedezésére fordította az ösztöndíjat, amelyekre a család hátrányos helyzete miatt nem nyílt volna lehetőség.

X. osztályos diákjaink nagy része új laptopokat vásárolt, amelynek segítségével majd a XI. osztályban megírhatják a szakdolgozatukat. A XI. osztályosaink az idén az Ady Endre-ösztöndíjból fizették ki a B-kategóriájú személygépjármű-vezetési tanfolyam 540 lejes önrészét. Volt olyan diákunk is, aki fogászati kezelését fedezte, de volt olyan is, aki szemészeti vizsgálatra és szemüveg készítésére használta fel a nagy értékű támogatást; vásároltak még ruházati cikkeket, fedeztek ballagási költségeket, iskola másként  heti kirándulást. Több esetben a szakiskolásaink mezőgazdasági kisgépek beszerzésére fordították a pénzt.

Szabó Zsolt, XI. osztályos diákunk az ösztöndíja felét, az otthoni kiskert megműveléséhez, kerti munkagép megvételére fordította. A kolozsvári Bronto cég vezetőségének jeleztük a diák szándékát, akik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a diák ne az alapgépet vásárolja meg, hanem egy több ezer lejes új, modern, nagy teljesítményű géppel mehessen haza.

Diákjainkat motiválja, tanulmányi eredményeiket ösztönzi ez a pályázati lehetőség. Tapasztalataink azt mutatják, hogy hasznosan költik el a támogatást olyan eszközökre, tárgyakra, önrészekre, amelyekre sok esetben a családoknak nem lenne lehetőségük.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Erdélyi Tehetségsegítő Tanácsnak.

Dr. Eszenyei Farkas-Gábor
pedagógus-osztályfőnök
Kallós Zoltán Alapítvány – Válaszúti Mezőgazdasági Szakiskola

Bookmark the permalink.

Comments are closed.