Rendhagyó matematikai szakkör a BBTE-n az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács programjának keretében

2018. május 6-án az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács NTP-MTTD-17 pályázati programjának keretében a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen rendhagyó matematikai szakkör zajlott, amelyre Brassóból, Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Szatmárnémetiből és több kolozsvári iskolából érkeztek diákok és tanárok.

A foglalkozás során egy klasszikus számlálási feladat néhány általánosítási lehetősége került terítékre: a fixpont nélküli permutációk számának meghatározása után olyan logikai szitaformulával ismerkedtek meg a résztvevők, amelynek segítségével megszámlálható a páratlan sok fixponttal rendelkező permutációk száma. A rendhagyó matematikai szakkör után került sor a BBTE Matek-Infó versenyének díjazására, amelyen dr. Soós Anna egyetemi docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a díjakat. A találkozó közös ebéddel zárult.

Az ETT pályázatának keretén belül a tanév során több erdélyi iskolában (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy) zajlottak kihelyezett szakkör jellegű tevékenységek. Ezek között több olyan alkalom is volt, amelyen több iskola diákjai egyszerre vettek részt emelt szintű matematikai szakkörön. A program keretén belül a 2017–2018-as tanév végére egy kiadvány is elkészül néhány szakköri tevékenység anyagával.


A tevékenység a Nemzeti Tehetség Program NTP-MTTD-17-0108 kódszámú pályázatának résztámogatásával zajlott (utazás, szállás, étkezés). A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.