Beszámoló a 2016–2017-es tanévben lebonyolított Ady Endre ösztöndíj-pályázatról

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja keretében) az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács NTP-ADY-M-16-0004 kódszámú pályázat alapján nyílt pályázatot hirdetett a romániai magyar nyelvű oktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására a 2016–2017-es tanévben. A pályázat keretén belül 117 erdélyi diák részesült ösztöndíjban.

A pályázat széles körben került meghirdetésre – több, mint 300 internetes postafiókon keresztül felvettük a kapcsolatot Erdély közel 80 iskolájával, továbbá az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács honlapján, közösségi oldalakon, illetve az erdélyi magyar médiában is elérhetővé tettük a felhívást.

A tanulók pályázatainak javasolt rangsorba állítását az alábbi mutatók megvizsgálása alapján bonyolítottuk le a pályázati felhívás kritériumainak megfelelően: tanulmányi eredmények esetében, a tanuló 2015–2016-os tanévben elért tanulmányi eredménye (tanulmányi átlag, megyei/országos/nemzetközi versenyen elért eredményei), Tehetségpont ajánlása, egyéb, rászorultságot bizonyító tényezők.

Jelen pályázatban 183 ösztöndíjkérelmet javasoltunk elbírálásra, ezek közül 117 diák nyerte el az Ady Endre-ösztöndíjat. Az ösztöndíjra pályázó tanulókat értesítettük az elbírálást illetően, ezután a szerződéskötés következett a 117 nyertes ösztöndíjas esetében. A szerződéskötés az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő iránymutatásának megfelelően zajlott le.

Az ösztöndíjszerződések megkötése 2016. november 30. és 2016. december 30. között történt. Az ösztöndíjak átutalása 2017. január 31. és február 2. között történt, melynek összege az átváltás napján érvényben lévő valutaárfolyam szerint 100.000 forintnak megfelelő 1.431 lej volt.

Az ösztöndíjasoktól beérkezett beszámolók alapján a kapott ösztöndíj nagyban hozzájárult a diákok tanulmányaihoz, segítette őket, hogy leküzdhessék azokat az akadályokat, melyek napi szinten megnehezítik az oktatásban való részvételüket. Ezek közé tartozik az iskolába való napi ingázás díja, a bentlakás kifizetése, tanszerek megvásárlása, asztali számítógép és laptop beszerzése. Az oktatás mindennapi szintjén is hasznosnak bizonyult a kapott összeg a tanulók számára: a tanulók többsége a 100.000 forintnak megfelelő összeg nagy részét a tanulmányaihoz szükséges oktatási szakanyagokra, az érettségire való felkészüléshez szükséges felzárkóztató- és különórák kifizetésére, sportfelszerelés, hangszerek, tankönyvek, kötelező szakirodalmi könyvek beszerzésére fordították. Több esetben a tanulók tantárgyversenyek benevezési díjait fizették ki, illetve nyelv- és számítógép-kezelői tanfolyamokat végeztek el.

A pályázat lebonyolítója: Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért

A tevékenység a Nemzeti Tehetség Program NTP-ADY-M-16-0004 kódszámú pályázatának támogatásával zajlott. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.

ady-endre-erdelyi-tehetsegsegito-tanacs-logo-20161

Bookmark the permalink.

Leave a Reply