Gyöngyhalászok – A János Zsigmond Unitárius Kollégium tehetségpontja

WP_20160509_15_38_59_Pro2016-06-14

A Gyöngyhalászok programot a Határon túli Tehetségsegítő Tanácsok, tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek támogatása, NTP-HTTSZ-M-15-0003 számú pályázat segítségével támogattuk.

A természettudományi, elsősorban a fizika és a matematika szakágak nagyon eredményesek. Ezen pályázatban a fiatalokat a közös tehetségműhelyben, heti rendszerességgel foglalkoztató és tudományos gondolkozásra késztető természettudományi tehetségműhely munkáját kívánjuk fejleszteni. A Gyöngyhalászat Tehetségműhelybe a 8-10. osztályos diákok voltak bevonva, ez a 2015-2016-os tanévben hat nyolcadikos, hét kilencedikes és három tizedikes diákot jelentett.  Az iskolában egy előző pályázat által támogatásban részesült a III-VII. osztályok tudományköri munkája. A tehetségek felfedezése kis korban történik, viszont az egyéni kompetenciák fejlesztése folyamatos kell legyen az iskolai évek során. Ezt a fejlesztési munkát az iskola tanárai tanórák utáni tevékenységek keretein belül végzik, több esetben olyan tehetséges fiatalokat felkarolva, akik szociális helyzete nem engedi meg az anyagi ráfordítást. A Gyöngyhalászat Tehetségműhelyben a témaköröket a mentor válogatja a diákok érdeklődési körének és a tanrend figyelembe vételével. A módszer rövid elméleti felkészítőből, majd kérdések felvetéséből, és azok megválaszolásából áll, különböző kiscsoportos oktatási módszerek alkalmazásával. Ezt követi a csoportos, majd egyéni feladatmegoldás.

Minden diáknak tehetséggondozó kártyája és teljesítménymérő-lapja van, ahova a jelenlétet és a megfigyeléseket jegyezzük.

A műhelyek zárótevékenysége, összegzője, amin a kis és nagyobb diákok is bemutatkoznak csoportkísérletekkel, a Körmöczi János regionális kísérleti fizika verseny, melyet az iskola évek óta nagy sikerrel szervez.

A több éves Zalabérrel kötött testvérkapcsolati együttműködést ápolva ezen gyermekek közül jelen iskolai tanévben két csoport, összesen öt diák készült dolgozatokkal a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájára. A tehetségműhely egyéni foglalkozásban segíti a kutató gyerekek fejlesztését, támogatását. Öt diák eljutott a KGYTK országos szakaszára Budapestre, kísérőtanárral. A természettudományi szekcióban második díjat, a társadalomtudományiban harmadik díjat nyertek.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply