en_UShu_HU
A Torockó-program | Lyceum Alapítvány

A Torockó-program

A Torockó 208. szám alatti, romokban álló műemléki ingatlan 1999-ben adomány révén került az Alapítvány tulajdonába azzal a céllal, hogy az Alapítvány támogatást szerezzen a ház felújítására és alkalmassá tegye táborozásra.

Vizi Imre az Alapítvány Kuratóriuma nevében 1999-től kezdve sikeresen pályázott meg támogatásokat az Ifjúsági Alkotó és Üdülőház létrehozására, és felügyelte a felújítási és építkezési munkálatokat. A munkálatok három ütemben, összesen nyolc éven át zajlottak számos adomány és támogatás, valamint társadalmi munka segítségével.

Furu Árpád építészmérnök, a Torockó Értékmentő Program koordonátora végig figyelemmel kísérte a munkálatokat.

A felújítási munkálatokkal párhuzamosan az Alapítvány Kuratóriuma döntött a Ifjúsági Alkotóház hasznosításáról is, létrehozva ezáltal az egyik legkiemelkedőbb önálló programját, a „Torockó Programot”, melynek célja, hogy a kialakított Ifjúsági Alkotóház jövedelemből a Kolozsvár bármelyik gimnáziumában magyar tannyelven tanuló és a szórványvidékről származó, a Teodidaktos Humanitárius Alapítvány ökumenikus fiú ill. leánybentlakásaiban lakó, összesen 58 diák szállásköltségét és étkeztetését, valamint a bentlakások rendszeres karbantartását és fejlesztését támogassa.

Az elkészült Ifjúsági Alkotóházban 2005-től kezdődően különböző turisztikai, idegen nyelvi, régészeti, néprajzi stb. táborok kerülnek megszervezésre külföldi és hazai diákok számára, de nyitva áll fizetővendégek részére is.

A bevételt a Kuratórium teljes egészében a fent említett célokra fordítja.

(A házról bővebben.)