Báthorys siker a XXV. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen

Negyedévszázados létét ünnepelte márciusban a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Huszonöt évvel ezelőtt erdélyi, magyarországi és felvidéki lelkes matematika tanárok és matematikusok kis csoportja eldöntötte, hogy egy Kárpát-medencét összefogó verseny keretében egyesíti a különböző országokba szétszakadt magyarság matematikai kultúráját és nyelvét.

A verseny nagyon hamar kinőtte magát, úgy szervezési, mint szakmai szempontból. Magyarország, Erdély, Felvidék, Délvidék és Ukrajna legjobb kis magyar matematikusai mérik össze évről évre azóta a tudásukat a Kárpát-medence más-más városában. Minden évben akadt lelkes szervezőkből, felkészítő -, kísérő-, javító tanárokból álló nagy csapat, aki vállalta a verseny létrejöttéhez szükséges nehéz munkát. 2010 óta a román tanügyminisztérium is elismeri és szerepelteti a hivatalos nemzetközi versenyek listáján, a díjazott tanulókat és tanáraikat év végén Bukarestben maga a tanügyminiszter tünteti ki.

A 25. verseny megszervezését nem véletlenül az anyaország szívét jelentő Budapest két rangos tanintézménye: a Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vállalta.
A rendezvény rangját az jelentős személyiségek jelenléte is jelezte: az első napon az Országházban az Országgyűlés alelnöke dr. Latorcai János köszöntötte a verseny résztvevőit, a Magyar Tudományos Akadémián tartott megnyítón pedig az Akadémia elnöke, a verseny fővédnöke, dr. Lovász László nemzetközi hírű matematikus mondott köszöntő beszédet.

A versenybizottság elnöke, az ELTE elismert és közkedvelt tanára dr. Freud Róbert a záróünnepélyen szólt a résztvevőkhöz.

Iskolánkat nyolc gyerek képviselte a versenyen: Fazakas Borbála IX.o, Füstös Ágnes XII .o, Füstös Ferenc IX.o, Gábor Csaba László XII.o és Szőcs Orsolya X.o. A gyerekek az országos válogatóversenyen elért eredményük alapján kerültek be az Erdélyt képviselő válogatottba.

A rangos rendezvényre ők is kitartóan, lelkesen készültek tanáraik irányításával. A befektett munka igen szép gyümölcsöt hozott: Fazakas Borbála (Szilágyi Judit tanítványa) a 9. osztályosok közt maximális pontszámmal elsőként végzett, Füstös Ágnes a 12.osztályosok közt (Nagy Örs tanítványa), Füstös Ferenc (Szilágyi Judit tanítványa) a 9. évfolyamon, illetve Szőcs Orsolya (Szilágyi Judit tanítványa) a 10. évfolyamon dícséretben részesültek. Így a Báthory Líceum négy rangos díjjal járult hozzá a kincses város hírnevének növeléséhez a Kárpát-medencében.


DSC_0598


DSC_0168


IMG_3851_FB