Tehetséggondozó táborok matematikából

2015. május 15-17. között a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a szekszárdi Garay János Gimnázium közös szervezésében, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület és a SimpleX Egyesület közreműködésével tehetséggondozó matematikatábor zajlott a bonchidai Bánffy-kastélyban. A táborban a két szervező líceum 30 középiskolás diákja, 4 tanára és két meghívott tanár vett részt.

A napi három, egyenként kétórás számelmélet, kombinatorikus geometria és modellezés foglalkozásokat Dr. András Szilárd (BBTE), Straubingerné Dr. Kemler Anikó (Garay Gimnázium), Szilágyi Judit és Nagy Örs (Báthory Líceum) tanárok tartották. A feldolgozott témakörök mindenikéből a foglalkozásvezetők nyitott (kutatási) problémákat jelöltek ki. Ezeken a problémákon a diákokból alakult kis „kutatócsoportoknak” június végéig kellett dolgozniuk. Munkájuk során folyamatosan konzultáltak a foglalkozások vezetőivel, majd eredményeiket a június 22. és 24. között Szekszárdon tartandó tehetséggondozó zárótáborban mutatták be.

A zsúfolt szakmai program mellett első este a tábor résztvevői meglátogatták a kolozsvári csillagvizsgálót, ahol az éppen megfigyelhető bolygók és csillagok mellett elmúlt és a jövőben zajló nap- illetve holdfogyatkozások számítógépes szimulációit és azokról készült felvételeket tekinthettek meg. A másnap délutáni rövid városnézés és a Báthory Líceum Nagykorúsítási Ünnepélye után, este a Kolozsvári Magyar Színház Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak előadásán derültek a tábor résztvevői.

A bonchidai tábor folytatásaként június 22. és 25. közt a Szekszárdhoz közeli Fadd Dombori üdülőtelepen még egy táborban vettek részt a Bonchidán jelenlevők. A zárótáborban bemutathatták a kutatási problémák eredményeit, kutatásuk menetét és minden részeredményt. Ugyanakkor meglepetésben is volt részük. Munkájuk jutalmaként meghallgathatták dr. Vancsó Ödön (ELTE TTK) rendkívül érdekes két előadását.

Itt sem maradtak el a kulturális és tudományterjesztő programok: Budapesten a Csodák palotájában tettek látogatást, Szekszárd környékén pedig meglátogatták a tolnai kékfestő műhelyt, a decsi babamúzeumot, a szekszárdi mézeskalács múzeumot a kis matematikusok.

A táborokban tartott foglalkozások, illetve a csoportos kutatások eredményét szakmai kiadványban tesszük közzé, amit a tábor minden résztvevője megkap.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTE-M-14-0007 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

EMET-logo ntp tamogat_eem ofi logo-150x150