Az önkéntességről

„Az önkéntes munka mások által ki nem kényszerített, el nem rendelt, nem kötelező, kifejezetten személyes akaratból született, közvetlen anyagi haszonnal nem járó tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, a közös jó érdekében végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.”

Ilyen és ehhez hasonló megfogalmazásokkal találkozhatunk az interneten, ha rákattintunk az önkéntesség szóra. A meghatározás tökéletesen kifejezi annak a tevékenységnek a lényegét, melyet iskolánk diákjai is nagy számban gyakorolnak már évek óta. Lássunk néhány példát: több alkalommal részt vettünk a Tisztítsuk meg Romániát (Let’s Do it, Romania!) takarítási akcióban, száznál is több önkéntes diákunk járult hozzá a Kolozsvári Magyar Napok sikeréhez, a Szent Mihály Plébánia Nőszövetségével együttműködve segélycsomagokat osztottunk rászoruló időseknek, minden évben többször is ellátogatunk egy kis műsorral a Szent Kamill Idősek Otthonába, apró ajándékokkal is kedveskedve az ott lakóknak, gondozzuk a Házsongárdi temető sírjait. A sort pedig folytathatnánk.

Meggyőződésünk, hogy aki már egyszer részt vett valamilyen önkéntes tevékenységben az örökre elkötelezettjévé válik ennek a munkának. Arra biztatunk mindenkit, próbálja ki a szabadidő eltöltésének ezt a hasznos formáját is, hisz mindannyian tudjuk: kapni jó, de adni sokkal jobb!