1956-ra emlékeztünk

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban 2014. október 22-én került sor az immár hagyományos történelmi vetélkedőre, amellyel az 1956-os magyar forradalom előtt tisztelegtek a Kolozs megyei iskolák diákjai és tanárai.

Az 1956-os forradalom tiszteletére szervezett emlékvesenyt több éve szervezik a Kolozsváron tanító történelemtanárok, a verseny helyszínét a kolozsvári magyar iskolák biztosítják, évente váltva egymást.

A vetélkedő célja a történelmi események megismertetése és megünneplése, a szervezők célja az, hogy a különböző iskolák diákjai, tanárai és meghívottai együtt ünnepeljenek, emlékezzenek.

Az ünnepséget Kórodi Alpár történelemtanár nyitotta meg, majd kezdetét vette a játékos vetélkedés. A versenyt villámkérdések indították, majd keresztrejtvényt kellett fejteni, ezt követték az igaz-hamis állítások, majd licitálni lehetett a helyes válaszokkal az értékes pontokért. A vetelkedő utolsó feladata a diákok kreativitását mérte fel: verset kellett írni megadott fogalmakkal.

A háromtagú zsűrinek (Vincze Zoltán, iskolánk és Deák Árpád az Apáczai Líceum nyugalmazott történelemtanárai, dr. Nagy Róbert egyetemi tanár) nem volt egyszerű dolga az értékelésnél. A 7 csapat (5 belvárosi iskola, 2 vidéki csapat) alaposan felkészült, szoros eredményeket érve el. Elsők lettek az Apáczai Csere János Líceum diákjai, második a Református Kollégium csapata, a mi iskolánk diákjai bronzérmesek lettek (Farkas Eszter, Nagy Lilla-12.B, Benő Loránd, Kopenetz Attila -10.C.).

Minden diák értékes könyvjutalomban részesült és rengeteg tudással és élménnyel gazdagodott.

Dr. Váradi Éva, Wolf Ágnes
történelemtanárok

 

A képek a János Zsigmond Unitárius Kollégium honlapjáról származnak (Siklódi Lilla, IX. R)