1956-os emlékműsor

Idén ünnepeltük az 1956. október 23-i forradalom kitörésének 58. évfordulóját. Ez alkalomból rögtönzött színtársulatunk egy verses-zenés emlékműsort mutatott be iskolánk dísztermében. Az előadás résztvevői voltak: Lengyel Anna (12.C.), Varga Boglárka (12.B.), Benő Loránd (10.C.), Szőke Balázs (9.C.), Varga Péter (9.C.) és jómagam. A műsor élőzenei aláfestését Vinte Tímea (12.B) éneklése és Dáné Dávid (12.B) gitározása biztosította. A zászlót pedig Darvay Botond (11.B) készítette.
Eleinte csak a szövegek olvasását és a versek felmondását, szavalását gyakoroltuk, az előadás összeállítása az utolsó hétre maradt. A főként irodalmi szövegek hangulata a forradalom közbeni hétköznapi világot, az akkori polgárok gondolatait és érzéseit elevenítették fel, így az egész kiselőadás hangulata is kissé misztikus, nagyrészt groteszk, de főképpen bensőséges volt. Mindezt a 20. századi magyar komolyzene még erőteljesebbé tette, meghatározta. A színpad megfelelő megvilágítására külön odafigyeltünk. A műsor dinamikája, a szereplők mozgása és a helyszín berendezése közös ötletek alapján született meg. A kivitelezés is a mi munkánk volt. (A hirdetőoszlopra különösen büszkék vagyunk! Annával közösen elkészítettük a díszterem első, hivatalosan is elismert hirdetőoszlopát.) A próbákon rengeteget viccelődtünk, nevettünk, közvetlen hangulat volt tanár-diák között is. Az elektronikával kissé meggyűlt a bajunk, de Zsombor tanár úrnak köszönhetően ezt is sikerült megoldanunk, helyesebben megoldania.
Az előadás kezdetén, amikor ránk villant a reflektorok vakító fénye, nem ijedtünk meg a nagyszámú közönségtől, ellenkezőleg ez a sok néző segített a szónoklás örömét átélni, és úgy állhattunk a színpadon, mint a valódi forradalmárok. A mi számunkra is teljessé lett az élmény.

Simon Eszter Nóra, 10.B.

 
A fotókat Nagy Gergő (11.B) készítette.